Український філософ і політолог, президент Центру соціальних досліджень «Софія» Андрій Єрмолаєв розповідає про нові трансформації, які докорінно змінять світ. Цій темі присвячено черговий випуск програми «Романенко. Бесіди».

«У світі починається перехід до нових, більш стійких систем взаємозалежності, - стверджує вчений. – Це буде пов'язано з включенням товариств, активів і територій у нові геопроекти. Це історична неминучість. Невключення або положення периферії – це теж джерело загроз, тому що різко зміняться інтерес, увага, актуалізація даної території, її ресурсів і людського капіталу».

І, навпаки, входження в новий геопроект дозволить країні оптимально перебудувати свою організацію. Можливо, щось втрачаючи, але досягти більшої ефективності від решти території та населення, надавши цьому новий історичний сенс.

«Без сумніву, велику роль гратимуть геопроекти-супутники. Таким могло б стати Чорноморське кільце. Таким проектом найближчим часом буде нове з'єднання Середземного та Чорного морів, про що заявила Туреччина. Зміни характеру і керованості Великим потоком. Це нова структура не тільки для самої Туреччини», - аналізує експерт.

«Є у геопроектів економічна підноготна, вона у всіх на слуху, - продовжує він. - Наприклад, китайська ініціатива «Пояс шлях». Це не просто ринки, вона пов'язує соціальні системи в нову систему взаємовідносин, забезпечуючи це освітою, інвестиціями в соціальну інфраструктуру, новою системою толерантності та культурної експансії. Взаємної, до речі», - каже Єрмолаєв.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру
Показати ще

Він вказує, що еволюційну роль може зіграти Арктичний геопроект, за який серйозну боротьбу розгорнули в плані суб'єктності Сполучені Штати, Росія і Китай. У цьому питанні вони поки що конкуренти, хоча, звичайно, позиція Китаю Росії ближче.

Серед перспективних – проекти відродження північної Африки, Атлантичний пояс і інші.

Нагадаємо, Україна прирівняла пластикові паспорти до цифрових, захисниця мови Ніцой передбачила наслідки: "У майбутньому...".

Як повідомляв портал Знай.ua, "паспорт вакцинації " вже офіційно представили: який вигляд матиме документ.

Читайте також: Ми увійшли в епоху великих імперіалістичних технологічних воєн, - Єрмолаєв.