Яку роль у руйнуванні СРСР відіграв Михайло Горбачов, останній Генеральний секретар ЦК КПРС? Чи були якісь шанси для іншого розвитку подій?

На ці питання відповів у програмі «Романенко. Бесіди» політичний філософ Андрій Єрмолаєв, темою дослідження якого є трансформації та підрахунки результатів 30-літньої боротьби за спадок СРСР, а також нові стимули та інструменти, які зараз шукає еліта.

Передусім експерт зазначає, що у цій справі винні не суб’єктивно Михайло Горбачов та його оточення. Причину вибору для майбутнього держави слід шукати в іншому. На думку Єрмолаєва, значний вплив був ззовні. «Більшість західних “партнерів” Союзу якраз і були зацікавлені в такій якості трансформації радянської системи», - каже він.

З одного боку, виникло багато національних держав, з іншого – «утворилися менш конкурентоспроможні національні системи». А тому й підтримували ідеї національного відродження: кожна країна окремо тепер виглядала слабшою на міжнародній арені, аніж колись усі сукупно.

Популярні новини зараз
За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Окрім цього, Єрмолаєв вважає ситуацію Горбачова свого часу безвихідною. Тому, якби на його місці був хтось інший, наприклад, Сидоров чи Петров, політичний курс ніяк би не змінився. Еліта тоді так чи інакше шукала певний баланс у сфері інтересів та намагалася вберегти свою владу.

Принагідно політичний філософ звертається до американського радянолога Стівена Коена. Той переважно досліджує альтернативну історію, а відтак вказує на неправильність недооцінки тих можливостей, що могли би бути реалізованими, але ні. Це не дає подивитися на картину повністю, а відтак розуміння ситуації обмежене. Отже, невикористані шанси політичних еліт теж внесли свою лепту.

Підходячи у своїх роздумах ближче до теперішнього часу, Єрмолаєв торкається теми другої трансформації на пострадянському просторі. «Гра на зниження ззовні триває», - вважає філософ і додає, що йдеться про капітал людський, територіальний і соціальний.

Нагадаємо, Левченко заявив, що Москва набила руку на веденні інформаційної війни в радянські часи.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що технічні розробки США модернізували тракторні заводи СРСР.