Об'єднання країн, в яких є антикитайські інтереси - країни ВРЕП охоплює 4 розвинені і 12 країн, що розвиваються. У всіх цих країн постійно зростають побоювання у зв'язку з міццю Китаю. Про це розповів китаєзнавець Дмитро Єфремов у програмі «Романенко бесіди» на Youtube.

Єфремов прокоментував всебічне економічне партнерство ВРЕП (англ. Regional Comprehensive Economic Partnership, RCEP - ця угода в зоні вільної торгівлі охоплює 10 країн-членів Асоціації держав Південно-Східної Азії (АСЕАН) - Бруней, В'єтнам, Камбоджа, Лаос, Малайзія, М'янма, Сінгапур, Таїланд, Філіппіни і 6 країн, з яким в АСЕАН вже підписані угоди про вільну торгівлю - Австралія, Індія, КНР, Нова Зеландія, Республіка Корея і Японія. ВРЕП охоплює 4 розвинені і 12 країн, що розвиваються, - ред.), зазначивши, що там не все так просто.

«Створення RCEP світові ЗМІ піднесли як перемогу Китаю і програш США в міжнародній конкуренції. Насправді, цю угоду більше просувала Японія, ніж Китай. Китай приєднався і став активно брати участь, пропагувати всебічне економічне партнерство з 2018 року, а саме ВРЕП запустилось в 2011-2012 році. Тоді двигуном всього цього процесу була Японія, і їх цікавила торгівля з країнами АСЕАН. Тому що туди переміщалися первинні елементи ланцюжків створення вартості високотехнологічної продукції», - сказав китаєзнавець.

Єфремов розповів, що саме тому Японії потрібна була вільна торгівля з цим країнами і пільговий режим оподаткування, переміщення товарів і людей. На початковому етапі інтегратором виступала Японія, а вже потім в цьому процесі побачив інтерес і вигоду Китай.

«Більш того Японія робила два конкуруючих проєкти, крім RCEP ще формувалося ТТП (Транс-Тихоокеанське партнерство, - ред.), з якого Трамп вийшов, але зусиллями японців він був законсервований і доведений до логічного фіналу. Країни-члени, які залишилися потихеньку його ратифікують, воно функціональне, але без участі США і без доступу країн, що розвиваються, до американського ринку полегшеним ТТП, воно для них втрачає привабливість», - сказав китаєзнавець.

Популярні новини зараз
Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Ухилянтам готують суворі обмеження: зроблять все, щоб йшли до ТЦК Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Єфремов резюмував, що швидше за все США можуть повернутися в ТТП, Байден офіційно заявив, що хоче повернутися в переговорний процес. ТТП замислювалося як механізм компенсації дисфункціональності СОТ (Світова організація торгівлі, - ред.). СОТ була працездатною, поки там всі члени були приблизно одного рівня розвитку та їм було легко домовитися.

Напоминаем, Знай.ua сообщал, что карантин заставил украинцев отказаться от самого важного: на чем экономят люди ради выживания.

Также ранее, Знай.ua писал, что Добкин назвал Большую стройку генеральной уборкой.