Політолог Тарас Загородній повідомив про нові тренди в політиці, у які попали ліві погляди, та про те, що до них приєдналася команда Володимира Зеленського, виголошуючи «Надра – народу!» та вдаючись до відповідних рішень. У своєму блозі «Тарас Загородній говорить» він також розповів, чи можливо застосувати соціальну модель Саудівської Аравії в Україні.

Політолог розповідає про ідею нової для України соціальної моделі, яка передбачає наявність у громадянина економічного паспорту та отримання ним певного процента ренти від земельної ділянки. «Ідея цікава», - вважає Загородній та додає, що її вже реалізував арабський світ, наприклад, Саудівська Аравія. У такому разі громадянин з народження отримує доволі об’ємний соціальний пакет, в який входить безкоштовне навчання та частина ренти. Хай ідея і показала свою доцільність на прикладі інших держав, але Загородній звертає увагу на певні нюанси її реалізації: це були країни з великими запасами нафти.

Тим не менш, в Україні її еквівалентом він пропонує взяти залізну руду, ціна якої рухається в діапазоні 150-170 доларів за тонну. «Якщо поміняти поняття “залізна руда” на “нафту”, воно має право на життя», - підсумовує політолог. Не можна забувати, що Україна багата й на інші родовища: літію, титанових і цирконієвих руд . Загородній відзначає, що найбільш виграшним було би продавати готову продукцію, але варіант із рентою теж не поганий.

На думку Загороднього, причина останніх рішень президента, які можна назвати незвичними для України, криється в його поки ще відмежованості від решти політичної системи. «Ідея ренти, яку вони вхопили, може зіграти проти опонентів Зеленського», - вважає він. Так, якщо гасло «Надра – народу!» все ж таки втілиться в життя, то це знищить опонентів дійсного президента України. Інше питання – як, але загалом політолог схвально відгукується про цю ініціативу.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Нагадаємо, Фурса розповів, чи можливо, щоб народ отримував частку від надр країни.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Друзенко розповів, як відреагував світ на рішення РНБО по надрах.