Усвідомивши велич своїх можливостей та потужності, Китай поширив свій влив туди, де зазвичай домінували Сполучені Штати, а відтак вони змушені посунутись.

До яких конфліктів на світовій арені це призведе, розповів у програмі «Романенко. Бесіди» китаєзнавець Дмитро Єфремов.

Юрій Романенко поставив питання гостю програми щодо наслідків для України від того, на чий бік встане Російська Федерація в американсько-китайському конфлікті.

Єфремов же вважає за потрібне для початку окреслити відносини, які склалися між Україною та Китаєм. Так, між цими двома країнами стоїть Росія, на яку й орієнтується Китай. «Формуючи свою політику з Україною, Китай в першу чергу думає, чи не зашкодить це його відносинам з РФ», - пояснює він. А відтак ставлення китайців до України та її проблем можна описати як відсторонене та навіть байдуже, але водночас м’яке. Аби не бути голослівним, експерт нагадує, що Китай не вдається до критики української влади та що конфлікт із «Мотор Січ» поки зійшов Україні з рук.

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Водночас Україна дивиться на Китай передусім як на вигідний ринок, на який можна експортувати продукцію сільського господарства. У цьому питанні вдалося скористатися конкуренцією між Китаєм та Сполученими Штатами в плані торгівлі.

Ці торгові війни вже показують, як далі розгортатимуться події на міжнародній арені, - це постійне суперництво Сполучених Штатів з Китаєм за лідерство у світі. Китаєзнавець принагідно ставить питання про наявність транзиту та його формат, а також про підхід до цієї справи Джо Байдена, чи буде він іншим, аніж у Трампа? «Трамп і його команда намагалися підірвати економіку Китаю шляхом ускладнення його торгових відносин і через розрив ланцюжків виробництва», - згадує Єфремов. Таким методом США перервали доступ Китаю не лише до ринків, але й до технологій.

Китай же, шукаючи захисту від цього, вийшов на Російську Федерацію та пожвавив свої відносини з нею, а також взяв курс на Європу. «Це не тільки захист себе, а й формування інституційних основ», - пояснює експерт. Так, Китай шукає основи, на які можна буде покластися, коли втілюватиме свої цілі у реальність: формуватиме свою світ-систему.

Нагадаємо, Загородній пояснив, чому Байден не дзвонить Зеленському.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Толкачов прокоментував наміри України наздогнати Польщу, поки весь світ йде вперед.