Питання звільнення військовополонених і цивільних осіб, захоплених Росією і підконтрольними їй бойовиками, стало широко обговорюватися з 2019 року, але актуальним стало з самого початку війни. І з тих самих пір велася робота в цьому напрямку.

Про стан справ в програмі «On target з Гарі Табах» розповідає професійний парламентер, сертифікований медіатор Євросоюзу, експерт зі звільнення заручників, засновник волонтерського проєкту «Дитяча мобільна група перемовників» Вадим Рахліс.

«Коли почалася війна, я став допомагати людям, які неофіційно звільняли наших полонених, тому що офіційне звільнення йшло дуже повільно. Фактично при колишньому президенті звільнення полонених не було. Якщо щось робилося, то напоказ. Якщо навіть когось звільняли, то лише малу частину з них складали захисники України, а решта - якісь незрозумілі люди. І справжні герої себе не рекламували», - розповідає Рахліс.

За його словами, тоді питання звільнення полонених широко не обговорювалося - тільки у вузьких колах. А тих, хто не допомагав цій справі, просили хоча б не заважати.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

За допомогою впливових людей в поліції вдалося створити першу мобільну поліцейську групу перемовників, і почалося їхнє навчання, яке зараз вже закінчується. При цьому, зазначає гість програми, важливо отримати офіційний статус людей, які мають право вести переговори.

«Підтверджено, що за ведення таких переговорів ми не підлягаємо відповідальності. Тепер нас не покарають за звільнення людей», - каже Вадим Рахліс.

Раніше, як повідомляє Знай.ua, правозахисник Олександр Кудінов розповідав про своє перебування в полоні у бойовиків «ДНР».

Також повідомлялося про зростання числа полонених українців.