Журналістка Катерина Котенкова в програмі «Суть подій» для каналу Знай.ua розповіла, які комунальні борги накопичилися в українців і які покарання очікують громадян за несплату заборгованості.

«Українці заборгували за комунальні послуги більше 80 мільярдів гривень. Хоча зовсім недавно ця цифра становила 73 мільярда. Такі борги в першу чергу негативно позначаються на підприємствах-постачальниках, які не можуть належним чином виконувати свої зобов'язання. Українцям, які не платять за комуналку, загрожують великі проблеми», - заявила Котенкова.

Вона розповіла, що комунальні підприємства мають власні юридичні відділи, тому позови проти боржників подаються і розглядаються дуже швидко. Потім слідує судовий наказ і у боржника є 15 днів, щоб його оскаржити. В іншому випадку неплатника вносять в єдиний реєстр боржників. Поява в такій базі даних обіцяє споживачеві ряд обмежень, наприклад, можуть заборонити виїзд з країни, продаж майна або відмовити в кредиті.

«Але це ще не все, ще можуть стягнути борг в примусовому порядку, списуючи частину грошей з зарплати або навіть пенсії. Крім того, судові виконавці можуть нагрянути в житло, за яким сформувався борг і накласти арешт на майно, а потім виставити його на продаж. Боржника можуть позбавити навіть єдиного житла, якщо борг за комуналку перевищує 20 мінімальних зарплат - 120 тисяч гривень», - заявила Котенкова.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

При цьому журналістка зазначила, що це можливо тільки якщо людина заборгувала цю суму за одну послугу, а не всі разом, а також на період карантину державні виконавці не мають права позбавляти житла за борги.

Раніше Котенкова заявила, що кожен п'ятий пенсіонер отримує менше 2000 грн в місяць.

Раніше Знай.ua повідомляв, що Ігор Луценко розповів, чи допомагає влада ветеранам.