18 січня 2008 року колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко під час офіційного візиту в штаб-квартиру в Брюсселі вручив тодішньому генеральному секретарю НАТО підписаний лист з проханням надати нам на найближчому саміті в Бухаресті План щодо членства в НАТО. Про це розповів Кость Бондаренко український політолог і історик в програмі українського політолога Руслана Бізяєва «Культ особистості» на Youtube.

Ведучий Руслан Бізяєв задав питання політологу Бондаренко, чому підписали саме цей лист, чому саме 2008 рік та чому такий поспіх відразу в січні?

«У 2008 році раптом Міністерство закордонних справ, а також радники Віктора Ющенка, які йому багато в чому намагалися догодити, вони підказали що це ідеальний час щоб подати заявку щодо ПДЧ (План дій щодо членства в НАТО). Є версії, що не в останню чергу це було продиктовано деякими людьми з посольства США, можливо, надходили сигнали з боку США», - сказав політолог.

Бондаренко розповів, що в цей же час Ющенко зробив недвозначну пропозицію прем'єр-міністру Юлії Тимошенко і спікеру Верховної Ради Арсенію Яценюку щодо того, що необхідна колективна позиція всіх гілок і інститутів влади і необхідно продемонструвати якийсь колективний документ. Тимошенко і Яценюк не могли відмовитися інакше це вдарило б по їхніх електоральних позиціях.

«У той час на початку 2008 року здавалося, що ось зараз у нас є можливість фактично стати членами НАТО. Людям, які стояли в той час біля керма держави здавалося, що така можливість вже була. Після того як почався в 2007 році новий виток протистояння с колективним Заходом. Здавалося абсолютно логічно, що Захід повинен виховати якусь антиросію, повинен створити певну противагу і камінь спотикання інтересів Россі в Європі. Для цього Україну треба прийняти в НАТО - це буде жест з боку Заходу, що якщо Росія поводиться так, то Захід піде іншим шляхом», - сказав політолог.

Популярні новини зараз
З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом
Показати ще

Бондаренко пояснив, що Захід зовсім не збирався інтегрувати Україну в НАТО, оскільки Україна була цікава як якась антиросія, але при цьому так, щоб НАТО вели свою активну антиросійську діяльність на території України. Україна була цікава як якийсь подразник, але не член НАТО.

Нагадуємо, Знай.ua повідомляв зі слів Бондаренко, як і чому виборці Ющенка перейшли до Тимошенко.

Також раніше, Знай.ua писав про те, що для Заходу було важливо, щоб Україна була прогнозованою.