Чотири регіональні еліти знайшли компроміс у «Партії регіонів», яка на початку ХХІ століття заявила про себе та почала розвиватися швидкими обертами. У програмі Руслана Бізяєва «Культ особистості» політолог та історик Кость Бондаренко розповів, які сили об’єдналися в цій партії: донецька на чолі з губернатором Януковичем, дніпропетровська – з головою держадміністрації Швецем, харківська – з губернатором Кушнарьовим, луганська – з головою держадміністрації Єфремовим.

«Ця партійна четвірка почала розвиватися і обростати «м'ясом», - розповідає експерт. У своїх політичних поглядах «Партія регіонів» із самого початку чітко протиставляла себе соціал-демократам. Їхньою основоположною позицією було те, що влада має перейти регіонам, вони заслуговують на розширення своїх повноважень.

Та через кілька років всередині партії відбулися певні зміни. Бондаренко нагадує про появу нового крила «Партії регіонів» у 2007-2008 роках: до них приєдналася група «газовиків». Та вже через рік почалися й певні внутрішньопартійні протистояння, виник умовний фронт. Конфлікти розпалювалися між старими та новими членами партії, були навіть випадки, що непорозуміння доводило до використання фізичної сили. «А самому Януковичу вдавалося врівноважити їх інтереси», - зазначає Бондаренко. Водночас тоді й відбулися певні ідеологічні та тактичні перетворення «Партії регіонів» з орієнтацією на НАТО. Насправді в цьому заслуга якраз-таки цієї групи «газовиків»: вони прискорили процес та посилили партію, вивели її на серйозні позиції в інших регіонах України.

Політолог також розповідає про настрої всередині партії після виборів у 2007 році. Так, вони вважали, що отримали найбільше голосів, але перемогу в них несправедливо забрали з-під носа. Тому партія розраховувала показати себе на виборах 2008 року. Варто згадати, як тоді складалася ситуація в країні. Бондаренко нагадує, що в цей час якраз почалася економічна криза, а конфлікт між президентом і прем‘єром лише загострювався, тому про новий альянс цих політиків говорити вже не доводилося.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Нагадаємо, Бондаренко розповів, що на початку 2008 року здавалося, що є можливість фактично стати членами НАТО.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що конституційних підстав для розпуску парламенту 2007 року не було.