У «Партії регіонів» в 2008 році багато говорили абсолютно відверто, що якщо зараз будуть вибори, то ми візьмемо на них під 50% голосів виборців. І якби у 2008 році Верховна Рада була розпущена, то «Партія регіонів» могла б продемонструвати високий результат. Про це розповів Кость Бондаренко, український політолог і історик в програмі українського політолога Руслана Бізяева «Культ особистості» на Youtube.

Ведучий поставив питання політологу про те, що на його погляд зупинило в останній момент «Партію регіонів» і чому вона все-таки в цій кризі вважала за краще не йти на дострокові вибори.

«У даній ситуації я думаю, що це не стільки «Партія регіонів» вирішила не йти, скільки це була позиція секретаріату президента. Саме на Банковій було прийнято рішення не йти на дострокові парламентські вибори і зробити вигляд, що президент не робив ніяких рухів і не підписував ніяких указів. Відповідно поховати саму тему, тому що там розуміли, що це буде початком кінця», - відповів політолог.

Руслан Бізяєв запитав, чому Юлія Тимошенко не розгойдала тему з достроковими виборами.

«Тимошенко не було сенсу йти на дострокові вибори, оскільки цим вона могла погіршити своє становище в той час. Під час економічних криз говорити про поліпшення позицій чинної влади, а Тимошенко в той час несла відповідальність за економіку, неможливо. Навіть якщо припустимо були б кинуті всі сили на досягнення результату, то поліпшило б це на 2-5% результат 2007 року, але могло б фактично поховати президентські амбіції Тимошенко у 2010 році і вичерпати її ресурси за рік до президентських виборів. Тому жодна з політичних сил в той час не пішла на ескалацію», - сказав політолог.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Ведучий поцікавився щодо основної трійки майбутніх претендентів на президентський термін, і кого тоді в 2008 році Кость Бондаренко бачив основними кандидатами, які могли вийти в фінал.

«Так, в той час вже було зрозуміло, хто буде йти на президентські вибори. Чесно кажучи, я вважав, що стане президентом Тимошенко. Вважав, що у неї є всі шанси, оскільки у неї є ресурсна основа. У неї в руках була економіка країни і одні з найкращих технологів, які з нею працювали. І відповідно, мені здавалося, що все-таки у неї в той час була підтримка з боку Заходу, а це досить важливо. Вже у 2009 році ситуація показала, що Янукович і Тимошенко є рівновеликими фігурами з приблизно однаковою підтримкою. І соціологія це постійно показувала», - відповів політолог.

Нагадуємо, Знай.ua повідомляв зі слів Бондаренко, як і чому виборці Ющенка перейшли до Тимошенко.

Також раніше, Знай.ua писав про те, що для Заходу було важливо, щоб Україна була прогнозованою.