У програмі «Романенко. Бесіди» Олесь Доній, журналіст, політик і громадський діяч, розповів, як 1917 року, коли тривала революція, українці змінювали свої політичні орієнтири та надавали перевагу червоній армії над військом Української Народної Республіки. Справа полягала в тому, що остання зазнала поразки як в соціальній політиці та ідеях, так і в національній. Натомість ідеї червоної армії захопили суспільство вповні.

«Не хтось знищував українців, а вони самі себе потім винищували», - зазначає Доній. Тим не менш, він вважає, що історія дана для того, аби вчитися на своїх помилках, а відтак цією можливістю нехтувати не можна. Зокрема, ідеї червоної армії мали як негативні, так і позитивні моменти. Експерт нагадує, що впродовж своєї історії Україна в принципі була частиною багатьох державних проєктів, наприклад, російського, радянського, австро-угорського, польського, угорського, османського, але до ідеї незалежності прийшла не так давно.

Тим не менш, державу потрібно будувати самотужки. «Якщо неспроможні побудувати самостійно, якщо не навчилися системності, то будуть поступово орієнтуватися на різних “дядюшек”», - стверджує Доній. Він розповідає про різні настрої та віяння, що поширюються в суспільстві: десь орієнтуються на Польщу, десь поглядають в бік Російської Федерації, а десь і зовсім пропонують стати 52-им штатом США.

Натомість думати варто про український державний проєкт, як зробити його перспективним та комфортним. Зокрема, міжусобиці та суперечки всередині суспільства в цій справі не допоможуть, так само як і негативно відзначиться назва «малорос», що до того ж є ще й небезпечною. Доній говорить про необхідність самовизначення, необхідність поладнати між собою та знайти спільні інтереси. У такому разі, вважає він, відкривається можливість феодалізації та регіоналізації.

Популярні новини зараз
Росія готується до масштабного наступу: коли чекати нової атаки Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Нагадаємо, Доній пояснив, чому українці не вміють будувати системи.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Чаплига розповів, яким чином відбувається управління країнами у світі.