Журналістка Катерина Котенкова у програмі «Суть подій» для каналу Знай.ua розповіла про найбільш поширені способи, якими ЖЕКи користуються, щоб відняти зайві гроші з українців, навіть за послуги, які просто не надавалися.

«Комуналка - це значна частина витрат для кожного українця. Опалювальний сезон закінчується і ми всі цього дуже раді. І сподіваємося на якийсь час забути платіжки з графою "опалення", як страшний сон. Але у ЖЕКів і держави свої плани. У ЖЕКів є багато так званих схем, способів, як по-чесному відняти гроші в українців, щоб змусити більше платити за послуги ЖКГ. Якщо коротко скажу так: найбільше люди переплачують за опалення і послуги, яких просто їм не надають», - розповіла Котенкова.

Одним з найпоширеніших способів журналістка назвала підняття тарифу до закінчення дії договору. У платіжках є такий рядок - "утримання і ремонт житла", з якою зазвичай і пов'язано найбільше порушень. У якийсь момент тариф раптом починає рости, а керуюча компанія пояснює це збільшенняV вартості якихось витратних матеріалів, наприклад, підняття зарплати, інфляція і так далі.

«Ще один спосіб - за одні й ті ж послуги платимо двічі. Утримання будинку - це постійні витрати, рибне місце для ЖЕКів. У список послуг, які надає компанія, яка обслуговує будинок, входить певний набір житлових послуг, які не передбачені в цю плату (перелік є в договорі управління багатоквартирним будинком - він повинен бути у вас на руках або можна зажадати текст у своїй КК). Але справа в тому, що ті ж послуги можуть знову з'явиться в платіжці, окремими рядками зі своїми сумами. І є люди які не вникають що й до чого. А даремно», - заявила Котенкова.

Популярні новини зараз
Посилення мобілізації в Україні: як позбавлятимуть прав ухилянтів Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається" Перші 84 дні безкоштовно, потім – 25 гривень: Lifecell запровадив нову послугу задешево Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру
Показати ще

Вона пояснила, що це може бути, наприклад, освітлення коридорів і сходових кліток, яке входить вартість електроенергії і заміни ламп, а ЖЕК цю електроенергію, наприклад, ще раз вписує в рядок «робота ліфтів». Або ж наприклад полив газонів, є певні норми, а рахунки потім можуть виставити як різницю між загальнобудинкових лічильником і показаннями лічильників всіх мешканців.

«Експерти радять контролювати кількість і якість послуг, що надаються - наприклад, прибирання під'їздів. Якщо в договорі зазначено, що вологе прибирання сходів повинна поводиться два рази в тиждень, ЖЕК не може в односторонньому порядку скоротити її до одного разу на тиждень або взагалі відмовитися від неї», - каже Котенкова.

Раніше Знай.ua повідомляв, що Котенкова розповіла, як можуть зрости ціни на проїзд в громадському транспорті.

Нагадаємо, Лазебна розповіла, як рік пандемії вплинув на бідність українців.