Як Німеччина готувалася до Другої світової війни, а зокрема до бойових дій на західному фронті, пояснив у своїй програмі «Історичні хроніки» політолог Руслан Бізяєв.

Ведучий програми доволі високо оцінює точність роботи Німеччини 1940 року, мовляв, як швейцарський годинник. «Були дотримані всі основні параметри бліцкригу», - каже він. Зокрема для решти світу удар був справді несподіваним, швидким та потужним. Особливо відзначається раптовість бліцкригу, адже навіть ті ж Голландія та Бельгія не очікували нападу. На противагу Німеччині, її противники ухвалювали рішення та втілювали їх постійно зі значним запізненням.

«21 травня 1935 року з метою прискорення військових приготувань нацисти видають секретний закон про оборону імперії», - розповідає Бізяєв. Він також наводить слова генерала Томаса, що саме цей закон для підготовки до воєнних дій став основою. 26 червня 1935 року укладено англо-німецький морський договір, але вже за тиждень Робочий комітет Імперської ради підняв питання окупації Рейнської демілітаризованої зони.

Політолог розповідає про це детальніше. Так, Рейнська область – це остання перепона перед проголошенням війни, натомість німці планували зайняти її та водночас отримати плацдарм для проведення подальших ударів по країнам Заходу. Військову операцію із захоплення цієї зони розробляли ще з початку 1935 року, а вже 2 травня відправили всім командирам військ готову військову директиву про захоплення Рейнської області.

Популярні новини зараз
Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"
Показати ще

Операція називалася «Шулунг», а кодові слова «виконати Шулунг», як зазначалося у директиві, мали бути сингалом до її початку. Також пояснювалося, що на мобілізацію всіх військ часу вже не вистачає, а тому удар потрібно завдати раптово та блискавично швидко. Бізяєв також звертає увагу на те, що операцію планували провести у будь-якому разі, навіть якщо стан озброєння німецького війська не буде задовільним.

Нагадуємо, Бізяєв розповів, чому поразка Німеччини у Другій світовій війні була лише питанням часу.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, як Німеччина замінила нафту на вугілля у Другій світовій війні.