Через кілька років, до моменту відкриття ринку землі, 30 мільярдів гривень, які зараз обертаються в ОВДП вкладені нерезидентами, можуть успішно перетворитися в 60 мільярдів гривень грошової маси, заробленої на операціях з державними цінними паперами. Про це розповів експерт і економіст Олексій Кущ у своєму блозі «Чесний погляд на економіку» на YouTube.

«Відповідно, що роблять ці нерезиденти: вони беруть 30 мільярдів гривень з отриманих 60 мільярдів, відправляють на свої офшорні рахунки, не втрачаючи ні цента. А на зароблені на операціях з державними цінними паперами 30 мільярдів гривень купують український чорнозем, державні землі», - розповів економіст.

Кущ сказав, що виходить унікальна схема століття. Через кілька років, держава за рахунок власних коштів фактично допоможе нерезидентам купити у себе ж свої власні землі. Така схема не застосовувалася ні в одній країні світу.

«Виходить, що через кілька років держава залишиться і без грошей, і без землі. А нерезиденти залишаться і з грошима, і з землею. Фактично ми з вами профінансуємо покупку землі нерезидентами, тому що ми ж платимо податки в бюджет, а за рахунок наших податків формуються доходи бюджету. З бюджету Міністерство фінансів виплачує нерезидентам суму заборгованості за випущеними ОВДП», - підкреслив експерт.

Кущ сказав, що таким чином, транзитом наші податки йдуть на рахунки нерезидентів, які потім за рахунок цих грошей будуть купувати нашу землю. Тобто така унікальна схема, як за свої ж гроші допомогти нерезидентам купити землю у себе ж.

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр Нові правила передачі показників та оплати послуг: газовики попередили про зміни
Показати ще

«Відповідно унікальність схеми, як за свої ж гроші допомогти нерезидентам купити землю у себе ж, і проштовхує цю токсичну земельну реформу, тому що люди, які запаркували ці ресурси, зробили це не просто так, а щоб купити кілька мільйонів гектарів землі, не витративши при цьому практично ні копійки своїх особистих коштів», - резюмував економіст.

Нагадуємо, Знай.ua повідомляв, що центральний банк не може самостійно боротися з інфляцією пропозиції.

Також раніше Кущ розповідав про механізми появи тіньової економіки.