Чим інфляція попиту відрізняється від інфляції пропозиції, пояснив у своєму блозі «Чесний погляд на економіку» економіст Олексій Кущ, а також заявив, що українська влада має докласти значних зусиль, аби впоратися з інфляцією.

Говорячи про різні види інфляції, Кущ спершу пояснює суть однієї з них – інфляції попиту. Це доля розвинених світових держав, які змушені піднімати ціни через збільшення прибутків населення. Тобто, люди об’єктивно живуть в достатку, володіють високою платоспроможністю, а відтак можуть дозволити собі придбати більше товарів і за вищими цінами.

Економіст також розповідає, що спосіб боротьби із такою інфляцією доволі простий та передбачає лише монетарні методи. «Будь-який центробанк світу може успішно боротися з інфляцією попиту за допомогою обмеження або збільшення ліквідності в економіці, рівня процентних ставок»,- каже він. Для врівноваження та стабілізації ситуації у разі надто активного росту інфляції банк підвищує ставку, у разі падіння інфляції – знижує і ставку. У першому випадку економіка немовби охолоджується та ціни починають поступово падати, у другому – вона наповнюється коштами і піднімає ціни.

Якщо говорити про ситуацію в Україні, то тут ми наштовхуємося на інфляцію пропозиції. Кущ пояснює її причини – це недостатня кількість національної продукції на ринку, а відтак відчувається дефіцит товарів, дефіцит буквально їхньої маси, а це зі свого боку призводить до росту цін.

Порівнюючи ці два різновиди інфляції, економіст робить такий висновок: впоратися з інфляцією попиту простіше, аніж пропозиції. У боротьбі з останньою хід дій має бути протилежним. Тобто, якщо відбувається ріст інфляції пропозиції, то ставки банк має знижувати. На думку Куща, для покращення економічної ситуації в країні в такому разі мають надавати доступні кредити, а також створювати нові підприємства зі своїми робочими місцями, а це все вже зі свого боку призведе до збільшення обсягу національної продукції. Ціни за такого розкладу самі почнуть знижуватися, адже ринок буде більше не в дефіциті, а, навпаки, насичений продукцією та навіть конкуренцією.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

«Центральний банк не може самостійно боротися з інфляцією пропозиції, тут потрібні ще зусилля уряду в вигляді економічної, інвестиційної, промислової політики, захисту внутрішнього ринку», - підсумовує Кущ.

Нагадаємо, Некрасов пояснив принцип роботи механізмів інфляції, актуальних для країн, що входять в СНД.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, чим обернеться для України колапсування економіки та втрата зовнішніх ринків.