Принципи, яких потрібно дотримуватися при призначенні кадрів в уряд, назвав у програмі Геннадія Друзенка «Конституційна кухня» Володимир Омелян, політик, дипломат і колишній міністр інфраструктури України.

Гість програми обґрунтовує необхідність укладання суспільного договору, зокрема щодо відповідальності. Це, на його думку, повинне бути в принципі базою, інакше маємо ситуацію, коли міністрами назначають просто знайомих та родичів, а не спеціалістів із масштабним баченням. З іншого боку, Омелян говорить не стільки про людину з профільними знаннями, скільки про менеджера.

Коли вже міністр обраний і план його дій погоджений із вищим керівництвом, починаються призначення кадрів до уряду. «Кадрові призначення можуть відбуватися за принципом вето», - зазначає Омелян. Так, тоді будь-яку кандидатуру можна заперечити з огляду на її кримінальне минуле, яке виявляється за детальнішим розглядом справи. Він пояснює, що це той фон, про який насправді можна спершу і не знати, а тому право вето необхідне.

Принагідно дипломат згадує рішення ввести наглядові ради виключно з фахівцями, аби покращити роботу державних підприємств. Тим не менш, результатів сьогодні немає. «По-перше, тому, що ці конкурси були не конкурсами: це були політичні призначення», - пояснює Омелян. Другою ж причиною стало те, що наглядові ради в принципі вирішили не займатися підприємствами, а просто отримувати свої зарплати.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

«Тому я вважаю, що зараз нам треба повернутися до питання політичної відповідальності», – підсумовує експерт. Так, на кандидатури, які пропонує міністр до призначення, повинно діяти право вето, а сам же міністр має розуміти, що рішення його підлеглих та реформи – все це на його відповідальності.

Нагадуємо, Омелян розповів про системні проблеми взаємодії уряду та парламенту.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Україну вразить бюрократичність ЄС.