У циклі програми «10 розмов з батьком: європейський вибір України» журналіста Юрія Рибчинського його батько, Герой України Євген Рибчинський розповів про цікаві факти із біографії Кобзаря, які дізнався з архіву Тараса Шевченка у музеї О. Пушкіна в Санкт-Петербурзі.

«На здивування для мене, більшість матеріалів архіву Шевченка, які належали до того часу, коли він жив, в основному це були папірці, які належали третьому відділу КДБ того часу Російської Імперії. Був гриф або «секретно», або «цілком секретно», як військові якісь, державні секрети», - розповів Рибчинський.

Він зазначив, що побачив у архіві дуже цікаві речі, пов’язані з петербурзьким періодом життя Шевченка, які зовсім з іншого боку відкрили для нього постать поета, адже той образ Шевченка, який нам давали в школі, в університеті – революціонер, соціал-демократ - майже радянська людина.

«По-перше, стало зрозуміло, що Шевченко, який був учнем художника номер один на той час в Росії Карла Брюллова – німця, крім російської і української, знав мови різні, тому що Карл Брюллов так російської мови і не вивчив. Він спілкувався тільки німецькою», - зазначив Рибчинський.

За його словами, Шевченко знав, німецьку, французьку мову, яку вивчив в художній академії, а також польську. Тобто можна вважати, що ще до поліглота Івана Франка наш перший поет був людиною, яка знала європейські мови. Рибчинський розповів, що в рукописах у архіві були листи Брюллова німецькою мовою, на які Шевченко йому відповідав.

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

«З цих повідомлень про нього, за ним було стеження, як за багатьма українцями, до речі: і за Гребінкою, і за Кулішем, які були тоді в Петербурзі. Його описувала «охранка», як дуже заможну людину. Там було написано, що багато замовлень, які надходять до Брюллова від заможних людей, він не може виконати і дає своєму учневі. І багато портретів цих, за які платили дуже великі гроші князі, графи, їх дружини, виконував Шевченко. Він дуже гарним був портретистом», - заявив Рибчинський.

Він також зазначив, що Шевченко був академіком живопису, яких на той час було всього 12 на всю Російську Імперію, тож це звання було дуже високим.

Нагадаємо Знай.ua повідомляв, що Рибчинський розповів, у якому напрямку Україні розвиватися після 30-ти коротких років незалежності.

Раніше він також розповів про небезпечний синтез тоталітаризму, КДБ та імперських амбіцій.