Про те, чи вважати 30-літній період незалежності України ще коротким терміном, чи вже доволі значним, поговорили у черговій програмі з циклу передач «10 розмов з батьком: європейський вибір України» журналіст і політик Євген Рибчинський та його батько, герой України, поет і драматург Юрій Рибчинський.

Юрій Рибчинський вважає, що 30-літній термін незалежності України все ж надто короткий, аби навіть розраховувати на значні успіхи. «В історії не було випадків, щоб за 30 років могла розкрутитись велика держава», - розповідає він. Поет навіть вдається до цікавих порівнянь історичного процесу із шаховою партією: ні там, ні там передбачити, який хід зробить твій суперник, не вийде. Так, розвиток тих чи інших процесів у майбутньому до пори до часу залишається загадкою.

Продовжуючи вести паралель із шахами, Рибчинський ставить питання, як довести Україну, наприклад, до 70-го ходу? У своїй відповіді він же найбільший акцент робить на потужні війська. «Найвищі з людей, кому треба платити найбільше - це інститут армії», - розповідає Герой України. У приклад він ставить рівень турецьких військ, на які варто орієнтуватися. Інше питання - це, звісно, фінансування. Але драматург об‘єктивно оцінює потенціал держави та вважає, що за умови чесної політики, без крадіжок та обманів, за умови інвестицій, армію профінансувати можна.

«Ми обрали з 1991 року невірну, тупикову модель», - переконаний Рибчинський. Так, спершу щось намагалися копіювати за Російської Федерації, але потім вона у своїй внутрішній політиці повністю почала орієнтуватися на КДБ, світ криміналу та злочинності, а також на червоних директорів. Україна ж, розповідає поет, обрала олігархічно-кримінальну систему з високим рівнем бюрократії.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Нагадаємо, Єрмолаєв прокоментував трансформації на пострадянському просторі після розпаду СРСР.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Друзенко розповів, як США вирішували Конституційну кризу.