Український політолог, історик Кость Бондаренко в програмі Руслана Бізяєва «Культ особистості» розповів, чому РФ в 2010 році пішла на переговори з Україною про газ і Чорноморський флот.

Він зазначив, що спочатку російська сторона не хотіла йти на переговори, оскільки її все влаштовувало. Але були люди, які переконали Росію це зробити.

«Насправді існувала неформальна лінія контактів між Владиславом Сурковим, а представляла українську сторону в цих неформальних переговорах людина, яка не мала жодних посад офіційних, яка не займала жодних офіційних посади в системі української влади – покійний нині Юрій Левенець, політтехнолог», - говорить Бондаренко.

За його словами, Левенець і Сурков познайомилися в кінці 80-тих – початку 90-тих. Вони збунтувалися в школі методологів Щедровицького, тому що вважали, що метод Щедровицького є неефективним.

«Вони як два бунтаря поїхали вчитися за кордон і навіть деякий час, як кажуть, вони жили в одному кампусі десь в околицях Нью-Йорка. І короткий час вивчали НЛП і так далі. З того моменту між ними зав'язалася дружба. І багато питань, дуже багато питань саме такого глобального характеру, багато питань в україно-російських відносинах вирішувалися на цьому ось неформальному рівні», - сказав історик.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Бондаренко зазначає, що Юрій Левенець був дуже близьким до Віктора Януковича, особливо до глави президентської адміністрації Сергія Льовочкіна. А Владислав Сурков був близьким і до президента Росії Дмитра Медведєва, і до прем'єр-міністра Володимира Путіна.

«Багато питань вирішувалися саме на цьому рівні. І, як говорили в той час знаючі люди, саме ось ця зчіпка Сурков – Левенець вирішила дуже багато питань в неформальному плані, в неформальній площині, після яких стали можливими Харківські домовленості, після яких Медведєв і Янукович нарешті сіли за стіл переговорів», - стверджує політолог.

Він додав, що в 2010 році під час виборчої кампанії Левенець консультував і Віктора Януковича, і Юлію Тимошенко.

«Я не кажу, що він грав ключові якісь ролі у виборчій кампанії. Але при цьому до нього прислухалися, він був людиною, яка була вхожа і в один, і в інший табір. Це був дійсно потужний розум, потужний інтелект, рівних якому в Україні не було ні до цього, ні після», - резюмував Бондаренко.

Раніше Знай.uа повідомляв, що Гриценко заявив, що українцям доведеться позбутися своїх автомобілів.

Також Знай.uа повідомляв, що Таран заявив, що Україна стоїть на порозі повномасштабної війни з Росією.

https://www.youtube.com/watch?v=TuYip1zfCw0&feature=youtu.be