Якщо українська влада всерйоз візьметься за наведення порядку на митниці і прибере всі контрабандні схеми, то в бюджет зайдуть мільярдні доходи. Про це розповів експерт і економіст Олексій Кущ у своєму блозі «Чесний погляд на економіку» на YouTube.

«Існують дослідження Національного банку, які показували, що якщо взяти наш експортно-імпортний товарний потік, який проходить через кордон в тоннах літрів і перерахувати його в ціновому еквіваленті за світовими цінами, а потім порівняти суму за реальну кількість товару з сумою, яка проходить в митних деклараціях, то розрив між ними становить до 40 мільярдів доларів», - сказав економіст.

Кущ розповів про застосування фіктивних митних схем, які дозволяють робити махінації для тіньового заробітку, при яких держава втрачає дохідну частину бюджету на багато мільярдів. Існує велика кількість фірм прокладок, які за фіктивними документами і за допомогою відпрацьованих схем заробляють, завдаючи збиток державі.

«Одна зі схем на митниці - це коли завозиться товар за заниженою ціною, наприклад, тонна гумових шльопанців по одному долару за кілограм з Китаю. Відповідно на митниці починають з цим сперечатися, навіть в митний кодекс внесли спеціальну правку, що якщо виникає суперечка між митником та імпортером, то потрібно дати імпортеру можливість покласти гроші на депозит в митниці, який буде гарантією сплати ПДВ і дати можливість імпортеру оскаржити рішення в суді», - сказав економіст.

Кущ підвів підсумок, що завозячи ці капці по одному долару за кілограм, їх відповідно на митниці блокують і імпортер залишає депозит, а капці пускають в оборот відповідно дорожче, і в цей час суд вирішує, що імпортер мав рацію і капці дійсно коштують по долару за кілограм. Митники повертають імпортеру частину депозиту як незаконно утримуваного.

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Нагадуємо, Знай.ua повідомляв зі слів Куща, що безправними у своїй країні стають люди, які цю країну фактично і побудували.

Також раніше Кущ розповідав, що через кілька років держава залишиться і без грошей, і без землі.

https://www.youtube.com/watch?v=6TfWFeEf9Yk&feature=youtu.be