Якщо розібратися з усіма негативними моментами на українській митниці, то вона значно підвищить доходи держбюджету.

Так заявив у своєму блозі «Чесний погляд на економіку» економіст і експерт Олексій Кущ.

Кущ пояснює, що українська влада намагається видати за боротьбу з контрабандою зовсім інші речі. «Насправді мова йде про перерозподіл “смотрящих” і фінансових потоків на митниці», - зазначає він. Економіст згадує принагідно і Гройсмана з його «чорною сотнею», що мала боротися із контрабандними схемами, і Національну поліцію, яку мали ввести у митні термінали для контролю їхніх електронних систем.

Натомість Кущ радить запозичити досвід європейських країн, де документообіг давно перевели в електронний формат. А там, де товарообіг та декларації лише електронні, корупції бути не може, адже контакт інспектора з імпортними чи експортними компаніями зведений на ніщо.

Аби далеко не ходити, експерт пропонує звернути увагу на те, як цю проблему розв’язала Білорусь. Так, завдяки інвестиціям з КНР Брестська митниця сьогодні обладнана автоматизованим і оцифрованим інспекційно-доглядовим комплексом. «Перевірка йде в автоматичному режимі, не зупиняючи товаропотік з неможливістю дати хабар», - пояснює Кущ і додає, що це тунель, який сканує товар навіть у русі.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

Тим не менш, в Україні, нагадує економіст, були подібні спроби, які, щоправда, не увінчалися успіхом. Тим паче, що достеменно навіть не відомо, чи взагалі запустили сканери.

Аби даремно не гадати, Кущ пропонує просту формулу, яка покаже, чи дійсно влада веде боротьбу з контрабандою та наскільки успішно. «Якщо митниця збирає більше – значить, боротьба з контрабандою є, якщо митниця збирає менше – значить, це блеф і ніякої боротьби немає», - пояснює він. Тобто саме доходи держбюджету сигналізують про стан боротьби з контрабандними схемами.

Українська статистика ж показує, що торішній збір митниці не відповідає запланованому. «Звичайно, це можна списати на кризу, але насправді у нас імпорт не впав так сильно, як впали показники митниці», - вважає Кущ.

Нагадуємо, Макаренко заявив, що митниця потребує програмних та системних змін.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Кущ розповів про застосування фіктивних митних схем.

https://www.youtube.com/watch?v=6TfWFeEf9Yk&feature=youtu.be