Зазвичай кредитні гроші Міжнародного валютного фонду можна витрачати на підтримку курсу національної валюти, але в цей раз МВФ дозволив Україні використовувати гроші кредитної лінії на покриття дефіциту бюджету.

Про це сказав економіст Олексій Кущ в ефірі програми "Що далі" з Вікторією Панченко на каналі "Знай24".

"МВФ зазвичай дає гроші на збільшення резервів Національного банку. Тобто, ці гроші не можна витрачати на бюджетні витрати, вони просто надходять на рахунок Національного банку і, відповідно, лежать в резервах і використовуються виключно для курсових інтервенцій, для підтримки курсу національної валюти... У цьому конкретному випадку, МВФ дозволив Україні використовувати гроші кредитної лінії на покриття дефіциту бюджету", - сказав Олексій Кущ.

Він зазначив, що це дозволяє уряду витрачати гроші на бюджетні витрати. Але питання в тому, наскільки уряд розуміє глобальні економічні зміни у світі. Так, в Україні вважається, що дефіцит бюджету величезний, хоча в цьому році він, ймовірно, складе 2-3%.

"(Міністерство фінансів, - ред.) не може реалізовувати широкомасштабні програми підтримки національної економіки. І, відповідно, покривати широкий бюджетний дефіцит. Я це називаю в своїх статтях "дисфункцією Міністерства фінансів", - додав Кущ.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Кущ зазначив, що відновлення співпраці з МВФ можливе не раніше осені 2021 року.

Окрім цього, Знай.ua повідомляв, що Чаплига заявив, що дефолт - це значить: "Я не можу тобі повернути сьогодні, я поверну післязавтра, якщо буде".

https://www.youtube.com/watch?v=abP_xj2We3c&feature=youtu.be