У програмі «Конституційна кухня» Геннадій Друзенко, голова правління Центру конституційного моделювання, та правник Ігор Шевченко у своїй розмові торкнулися теми юриспруденції. Зокрема йшлося про відмінності в американській та українській системах кадрової підготовки: замість зазубрювати у Сполучених Штатах вчать юридичному мисленню та практичній діяльності.

«Найголовніше правило – це застосування та аналітичне мислення», - говорить Шевченко про систему американської освіти. Тому у США дозволяється частину іспиту взяти із собою додому чи в бібліотеку, аби виконати навіть з будь-якою допомогою – книги, інтернет. Правник пояснює, що головною ціллю навчання є не зазубрювання правил, а вміння їх застосовувати. Саме це і є критерієм складання іспиту.

Інше цікаве питання – це кількість закладів юридичної освіти і якість її викладання. У Сполучених Штатах, повідомляє гість програми, на 50 штатів випадає всього лише 205 таких закладів. Натомість Україна може похизуватися 175 вузами, що дають освіту цього профілю. «Чи не робимо ми юридичний спам, коли купа людей з дипломами юристів мають вельми приблизне уявлення про право?», - сумнівається Шевченко.

Щодо цього висловлює свою думку і Друзенко: професія юриста протягом 20 років була найпрестижнішою, а Україна – корумпована держава. А відтак ректори вищих навчальних закладів з легкістю домагалися у Міносвіти акредитації для юридичної спеціальності, хоч, ймовірно, це й не відповідало дійсності. «Батьки платили за те, щоб була юридична “корочка”, і ніхто не думав про знання», - пояснює він.

Тим не менш, зараз проблеми освіти торкаються і найкращих університетів країни: перспектив працювати там мало, а відтак і значно знизився сам рівень викладання.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Нагадуємо, Шевченко розповів про разючі відмінності української та американської правничих систем.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що значна частина українських вузів мала би залишитися без ліцензій.

https://www.youtube.com/watch?v=FvmNOQBFbGQ&feature=youtu.be