Чим відрізняється українська та американська правничі системи? Про це йдеться у проєкті правника Геннадія Друзенка "Конституційна кухня". Гість програми – український юрист і політик, громадський діяч Ігор Шевченко, екс-Міністр екології та природних ресурсів України, екс-кандидат у президенти України.

«У Сполучених Штатах система права зовсім інша. Там більш практичне навчання, правниками стають уже після того, як закінчують коледж, мають якусь базу. Люди роблять свідомий вибір професії. У нас часто батьки вирішують за дітей, коли він чи вона у сімнадцять років ще не знає, чого хоче. Тому у нас багато студентів просто відбувають навчання. Хтось отримує диплом, хтось іде у професію, не маючи достатніх знань і навичок», - зауважує Шевченко.

Він каже: різниця навіть не в юридичній, а в освітній системі. «Американці роблять вибір свідомо, маючи певний досвід. Як правило, після закінчення коледжу вони ще десь працюють, або беруть на рік канікули, їдуть по світу чи беруть участь у міжнародних благодійних програмах – щоб зрозуміти світ, розширити свої горизонти. Тільки потім вони приймають рішення, ким бути», - пояснює юрист.

Якщо ж вони приймають рішення бути правником, ідуть у юридичну школу, де навчаються ще три роки.

«Це більш практична освіта. Предмети можна обирати – наприклад, як писати юридичні документи, як шукати інформацію з законами і так далі, є й частина обов’язкових базових дисциплін. Це дуже важливі речі, яким у нас не вчать взагалі, в Україні навіть підручників на цю тему немає. А там це дисципліни для людей, які хочуть потім практикуватись», - продовжує гість програми.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

У Сполучених Штатах взагалі немає лекцій, які треба заучувати й переказувати, немає семінарів.

«Дається завчасно тема, список літератури і реальних судових кейсів, які формували цю проблематику і законодавство. Потім уже в аудиторії замість лекції відбувається дискусія саме з точки зору проблематики. Професор ставить питання, озвучуються різні точки зору, ти себе відчуваєш частиною юридичного процесу», - каже правник.

Нагадаємо, кожен на себе намагається тягнути якісь повноваження, - Ягун про систему стримувань і противаг в Україні

Раніше Знай.uа повідомляв, що Друзенко прокоментував звільнення глави КСУ Тупицького

Також Знай.uа повідомляв, що Загородній розповів, які питання можуть бути винесені на референдум.

https://www.youtube.com/watch?v=FvmNOQBFbGQ&feature=youtu.be