Ексзаступник голови СБУ, генерал-майор запасу СБУ Віктор Ягун в ефірі програми «Конституційна кухня» Геннадія Друзенка розповів, чи можливо уникнути конфліктів у системі стримувань та противаг і про необхідність для цього ефективної системи силових структур.

Зокрема, він висловив думку щодо того, у яких випадках було б можливим усунення конфліктів у правоохоронних органах.

«Ми знову повертаємось до функціоналу тих чи інших підрозділів. Якщо б ми чітко знали, що у нас є Нацполіція, яка би займалась національного рівня проблемами – все, що стосувалось внутрішніх кримінальних правопорушень. Якщо б у нас була система муніципальної поліції, яка б займалась на рівні муніципалу і не пересікалась з Нацполіцією, мала б таке подвійне підпорядкування, можливо навіть ще менший якийсь рівень, сільський… Якщо б оцю систему відбудувати», - каже Ягун.

Крім цього, він вважає за доцільне прибрати категорію альтернативної підслідності у Кримінальному процесуальному кодексі, щоб не ставалось, що одна служба заходить на поле іншої. На думку генерал-майора, необхідні саме чіткі рамки повноважень, як, до прикладу, у США. Якщо злочин територіально був скоєний на ділянках, які стосуються різних служб чи підрозділів, вони спільно займаються розслідуванням справи, але відповідаючи чітко в межах своїх повноважень. Щодо України, Ягун вважає, що повноваження нагляду за дотриманням цих меж слід надати прокуратурі.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

«Якщо чітко це буде розділено то, я думаю, тоді можна буде говорити про скасування можливих тих наслідків. Але все одно в кожній країні є свої тертя і вони нікуди не дінуться. Кожен на себе намагається тягнути якісь повноваження», - заявив Ягун.

Крім цього, він зазначив, що бачить можливість та потенціал Ради національної безпеки та оборони збалансовувати складні інтереси, які можуть існувати у силових структурах.

«Це той потенціал, який треба розвивати. І той аналог, який в нас намагалися створити - комітет розвідки - я би все ж таки його назвав комітет спецслужб, куди би можна було залучити не тільки наші розвідки, але й СБУ, і спецпідрозділи Нацполіції, Нацгвардії, Управління держохорони», - зазначив Ягун.

На його думку, якби всі органи збирати в одному місці і створити координаційний центр, який збирається не за потребою, а в чітко визначені моменти, і фактично виконує координаційну роботу третейського судді, тоді б у системі складалось все більш позитивно. Тим більше, відповідно до ЗУ «Про національну безпеку України», такий комітет має бути створений, незважаючи на чиїсь побажання, і повинен запрацювати.

Як раніше повідомляв Знай.ua Ягун заявив, що оперативний співробітник спецслужби не змушений все тримати під контролем в рамках кримінального процесу.

Він також розповів, на яких засадах має надаватись доступ до державної таємниці.