У програмі «Конституційна кухня» Геннадій Друзенко, її ведучий, правник і голова правління Центру конституційного моделювання, поставив Ігорю Шевченку, юристу, політику, громадському діячу та колишньому Міністру екології та природних ресурсів України, питання про його дії щодо українських ВНЗ на посаді Міністра освіти й науки. Вони говорили про різницю між правничими системами США та України, про етику американських юристів, про конкурентну атмосферу та програми стипендій у сфері освіти.

На думку гостя програми, українські ВНЗ потребують серйозної перевірки щодо відповідності вимогам та стандартам.

Зокрема, він пояснює, що акредитація передбачає певну кількість у викладацькому складі і доцентів, і професорів, і докторів та кандидатів наук. «Часто-густо у нас вони або липові, або плагіатори. Ми бачимо, що навіть міністр у нас плагіатор», - коментує Шевченко. Інша серйозна проблема – це корумпованість українських вишів.

Відповідаючи на питання ведучого програми, Шевченко зазначає, що на посаді Міністра освіти й науки відразу перевірив би ті навчальні заклади, що спеціалізуються на юридичній освіті. «І я думаю, добра половина цих вишів залишилась би без ліцензій», - зазначає він.

Юрист також підкреслює, що виші повинні випускати висококваліфікованих спеціалістів – це і є головний пріоритет державної політики у сфері освіти. Принагідно Шевченко згадує свій виступ на одній конференції з молоддю, де побачив Катерину Ющенко, жінку ще тодішнього президента України. Розраховуючи на те, що вона донесе ідею до Віктора Ющенка, Шевченко розповідав про необхідність навчання за кордоном. «Потрібно наших студентів, як це роблять китайці, як ті ж сінгапурці, казахи, відправляти на навчання до Сполучених Штатів, до Сінгапуру», - розповідає він.

Популярні новини зараз
Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

Уряди вищеперерахованих держав багато уваги приділяють підготовці своїх кадрів: вони вчаться за кордоном, а, повертаючись, використовують набуті знання та досвід на благо своєї країни. Аби не бути голослівним, Шевченко пропонує поглянути на результати КНР. Тим не менш, Україні він прогнозує серйозні проблеми із кадрами, якщо фінансування студентів так і не почнеться.

Нагадуємо, Шевченко розповів про разючі відмінності української та американської правничих систем.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Шевченко окреслив етичні стандарти американської правничої системи.

https://www.youtube.com/watch?v=FvmNOQBFbGQ&feature=youtu.be