У своєму блозі політолог Руслан Бортник прокоментував ініціативу президента України щодо нового законопроєкту про боротьбу з олігархами, а також пояснив, чому він провалиться, і запропонував кращий варіант.

Як відомо, Володимир Зеленський вирішив зайнятися українським олігархатом. Але до цих амбіцій ведучий має кілька питань. Передусім, він не зрозумів, чи передбачається якась посада в політикумі для відповідної діяльності. Інше питання стосується радше самої боротьби. «Президент заявив, що збирається трансформувати олігархів у великих бізнесменів, хоча більшість з них і так вже є просто великими бізнесменами», - підкреслює політолог. Він пояснює, що, по суті, багатий українець без державної посади вже не може вважатися олігархом.

«Мені здається, що законопроєкт про олігархів – це «смішна грамота», - робить Бортник висновок. У приклад він наводить те, як боролися зі своїми злодіями в законі грузини. «Їх запитували – ти злодій в законі?», - розповідає він і додає, що злодія у такому разі визначали та ув’язнювали на основі його ж зізнання.

Отже, Бортник не бачить можливості боротися із олігархами шляхом відділення їх від бізнесменів та перетворення перших на других. Мовляв, ніщо не завадить олігарху назвати себе бідняком.

Пропозиція ж Бортника полягає в обмеженні впливу українських олігархічних кіл. А засобами обмеження, на його думку, мають бути кримінальний кодекс та банальний контроль і над витратами, і над доходами. Політолог додає, що цей контроль потрібно встановлювати над виборчими кампаніями та над самим бізнесом, тим паче, що законодавство такі заходи не забороняє. «Тоді в нашій країні не буде олігархів і їх вплив на політичну систему буде обмежений», - переконаний Бортник.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Нагадуємо, Бортник розповів про нові санкції проти Росії.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Захід демонструє готовність політично підтримати Україну.

https://www.youtube.com/watch?v=aeZs_lEMZjY&feature=youtu.be