У своєму блозі політолог Руслан Бізяєв розповів про останній наступ Вермахту у Другій світовій війні, який почався в ніч на 6-е березня 1945 року, і про те, кого Гітлер вважав винуватцем війни.

«Всупереч думці всіх стратегів і розвідок союзників і більшості стратегів Рейху, цей наступ почався не на центральній ділянці радянсько-німецького фронту, а в Угорщині, в районі озера Балатон. Головною військовою і економічною метою наступу була спроба врятувати останні нафтові родовища Рейху і відкинути радянські війська за Дунай, ліквідувавши тим самим загрозу Відню і південним районам Німеччини», - розповів Бізяєв.

Політолог зазначив, що командування Вермахту розробило план наступальної операції, який передбачав нанесення трьох розсікаючих ударів. Головний удар з району між озерами Балатон і Веленце планувалося нанести силами 6-ї танкової армії СС і 6-ї польової армії в південно-східному напрямку на Дунафюльдвар. Другий удар повинна була наносити 2-а танкова армія з району Надьканижа в напрямку на Капошвар. 91-й армійський корпус зі складу Групи армій «Е» мав наступати з району Доньї-Міхольяца на північ назустріч 6-ї танкової армії.

«В результаті настання німецьке командування розраховувало роздрібнити і знищити по частинах головні сили 3-го Українського фронту. Для проведення наступу німецьке угруповання в Угорщині було посилене спеціально перекинутою із Західного фронту (з району Арденн) 6-ю танковою армією СС під командуванням генерала 3еппа Дітріха. Операція отримала назву «Весняне пробудження». Але все ж головна мета операції - політична», - розповів Бізяєв.

Гітлер ставив за мету закінчити війну на сході для розгортання операцій на заході. За словами Бізяєва, фюрер вважав, що слід проповідувати помсту по відношенню до Сходу і ненависть по відношенню до Заходу, так як саме Захід викликав цю війну і довів її до таких жахливих масштабів. «І якби вдалося відкинути англо-американців, маючи прикриття зі сходу, то, без сумніву, була б досягнута мета, яка полягає в тому, щоб на всі часи витіснити Англію з Європи як порушника спокою», - цитує Бізяєв Гітлера.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

«На годиннику без п'яти дванадцята, а берлінські мрійники марили про почесний мир на сході і новий Дюнкерк на заході. Але найцікавіше не це. Цікавий вибір головного винуватця всіх бід Німеччини: Захід, а не СРСР. І це при тому, що Гесс частенько цитував слова Гітлера, сказані ним навесні 1939 «Англійці-братський народ, а узи братерства треба зміцнювати», - розповів Бізяєв.

Раніше Бізяєв заявив, що СРСР спільно з армією Чехословаччини могли поодинці змусити Гітлера заткнутися.

Як повідомляв Знай.ua, Кость Бондаренко заявив, що в історії України мало не щороку є переломним.