Головною новиною українського політичного життя 2010 року стало несподіване для багатьох обрання президентом Віктора Януковича.

Про те, як і чому це сталося, в програмі Руслана Бізяєва «Культ особистості» розповідає історик і політолог Кость Бондаренко.

«В історії України мало не кожний рік є переломним. Хочеться якоїсь стабільності. Ось і 2010 рік у багатьох вселяв надію на те, що пройдуть президентські вибори - і настане стабільність, хто б на них не виграв. Народ втомився від революції, від Майдану. Але зустрічали цей рік з тривожними передчуттями. У країні тоді поширювалася епідемія свинячого грипу, не вистачало ліків і медичного персоналу», - нагадує історик.

Вибори проходили на тлі паніки. Шанси Януковича і Тимошенко оцінювалися як 50:50. За підсумками опитувань Янукович випереджав, але у Тимошенко в рукаві завжди були «соціологічні партизани» - прихильники, які соромилися відкрито заявляти про свої погляди. Її соціальною базою, зазначає Бондаренко, завжди була сільська місцевість і особливо районні центри - як і зараз. Янукович мобілізував Схід, Південно-Схід і Крим. Оскільки за Тимошенко стояли центр і Захід, то стався електоральний розкол України.

«Дива не сталося. Результат, який ми побачили, виявився таким: за Тимошенко - близько 25 відсотків, за Януковича - близько 35. Головною сенсацією виборів 2010 року став результат Віктора Ющенка: трохи більш як п'ять відсотків. Президент ще недавно був Месією, надією українського суспільства, а тепер отримав фактично розгромний результат», - каже Кость Бондаренко.

Популярні новини зараз
Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Раніше, як повідомляє Знай.ua, він розповідав про події, які передували цим виборам і багато в чому визначили їх результат.

Також Бондаренко вказав на причини того, чому Європа так і не диверсифікувала постачання газу.

https://www.youtube.com/watch?v=TuYip1zfCw0&feature=youtu.be