У своїй програмі «Історичні хроніки» політолог Руслан Бізяєв розповів, чому Сталін не допоміг Едварду Бенешу, чеському політику і державному діячеві Чехословаччини під час Другої світової війни.

«СРСР спільно з армією Чехословаччини могли самотужки змусити Гітлера заткнутися. Але тоді навіщо Британія так довго і трепетно ростила пса? Щоб його завчасно пристрелив якийсь грузинський Іван? І союзники зробили все, щоб чехи ганебно здалися, заслуживши від німців презирливе прізвисько «банди суцільних симулянтів». Але справа не тільки в цьому. Триваючий конфлікт на Хасані розкрив небувалу змову в рядах РККА. Нитки змови тяглися до Генерального Штабу, НКЗС, НКВД. Причому змовники були затятими прихильниками «Російсько-Німецької дружби». З такими друзями Сталіну і ворогів то було не треба», - розповів Бізяєв.

Також, за його словами, у вирішальний момент Сталін зрозумів, що союзники можуть банально кинути, так що, по суті, він був не так далекий від істини. І коли у вирішальний момент Бенеш звернувся в НКЗС з проханням підтвердити допомогу, Сталін включив мороз, даючи право першої ночі Чемберлену і Даладьє. І тут він не прогадав: Франція і Британія, всупереч даним раніше гарантіям і запевненням, «включили дурня».

«20-21 вересня англійські і французькі посланці в Чехословаччині заявили чехословацькому уряду, що в разі, якщо він не прийме англо-французьких пропозицій, французький уряд «не виконає договору» з Чехословаччиною. Також вони повідомили наступне: «Якщо ж чехи об'єднаються з росіянами, війна може прийняти характер хрестового походу проти більшовиків. Тоді урядам Англії та Франції буде дуже важко залишитися осторонь», - каже Бізяєв.

Політолог зазначив, що Бенеш запропонував послам викласти їх вимоги в письмовому вигляді. Днем кабінет міністрів під головуванням Мілана Годжі прийняв рішення про капітуляцію. За словами Бізяєва, є така історична легенда: під час Нюрнберзького Процесу наші американські і європейські партнери переконливо просили Сталіна не згадувати Мюнхен.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Нагадаємо, Бізяєв розповів, які нові концепції об’єднання розробляють у російському середовищі.

Раніше Знай.ua повідомляв, що Бортник розповів, про що йшлося на переговорах Меркель, Макрона та Путіна.

https://www.youtube.com/watch?v=M5hZmePZYgY&feature=youtu.be