Чи корисний для України президент з прямим мандатом від народу? Адже існує ризик, що він зосередить у своїх руках всю владу. Або ж, якщо він не зможе чи не захоче це зробити, владу бере парламентська коаліція, яка ставить свого прем'єр-міністра.

Ситуацію у програмі Геннадія Друзенка «Конституційна кухня» розглядає дипломат, вчений і підприємець Олександр Чалий.

«Мені здається, нам зараз потрібен сильний президент - в області безпеки та міжнародних відносин. Чому? Тому що саме зараз йде децентралізація України, і розвиваються досить сильні відцентрові процеси. Вся історія України, починаючи ще з козацьких часів, показує: нам потрібен сильний президент, але в рамках парламентсько-президентської системи», - вважає гість програми.

Однак Чалий уточнює: президент не повинен формувати свою фракцію в парламенті. Він повинен зосередитися на ролі «батька нації», для якого все «діти» рівні. Як приклад він називає французьку модель Шарля де Голля. Якщо правильно організувати взаємини президента та уряду, то ні у внутрішній, ні у зовнішній політиці розбіжностей бути не повинно.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

«Навіть коли у нас були серйозні суперечки між президентом і парламентом, у зовнішній політиці розбіжностей, як правило, не було. Верховна Рада завжди розуміла, що президент - ключова фігура в міжнародних справах і питаннях національної безпеки», - зазначає Олександр Чалий.

Раніше, як повідомляє Знай.ua, глава держави підписав закон про всеукраїнський референдум.

А Геннадій Друзенко прокоментував звільнення глави Конституційного суду Олександра Тупицького.