Гітлер був не готовий починати Другу світову війну і до кінця своїх днів вважав, що його туди втягли. Так у своєму блозі «Історичні хроніки» заявив Руслан Бізяєв, який розповів про реальний стан Німеччини в 1939 році.

«Те, що в плани Гітлера не входило намір надалі воювати з Польщею, продемонструвала Мюнхенська криза. Залучена за вельми помірну ціну, до речі сказати, з «чужої кишені», Польща цілком виправдала покладені на неї в Берліні надії», - каже Бізяєв.

Правда, відзначає політолог, сама вона, незважаючи на «придбання» важливої в економічному розумінні Тешинської області, виявилася зовнішньополітично вкрай ослабленою. Співучасть у розподілі «здобичі», до того ж розпочата поза узгодженими в Мюнхені процедурами, не могла не позначитися на її міжнародному становищі.

«Відносини Польщі з західними державами піддалися серйозному випробуванню і на якийсь час значно погіршилися, як, втім, і польсько-радянські відносини. При цьому польсько-німецькі відносини, незважаючи на періодичну публічну похвалу на їхню адресу Гітлера, не зазнали кардинальних змін. Вони, як і раніше, містили в собі комплекс невирішених проблем, як і в попередні роки», - розповів Бізяєв.

Тим часом, за його словами, не на користь Польщі різко змінилося геостратегічне і військово-економічне становище обох держав і відповідно співвідношення їх сил і можливостей на міжнародній арені.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

«Я не раз писав, що до Другої Світової Війни Німеччина була катастрофічно не готова, і Гітлер до кінця своїх днів вважав, що його туди втягли. До початку 1939 року у Гітлера було менше п'ятдесяти кадрових піхотних дивізій, 2700 танків і менш, ніж 3500 бойових літаків. Кількість танкових дивізій – шість. За мірками Гітлера – це дуже багато. За мірками, наприклад, Сталіна – це ні про що», - заявив Бізяєв.

Він зазначив, що за словами історика Б.Х. Лідел-Гарта, командування Вермахту, покладаючись на запевнення Гітлера, не очікувало війни раніше 1944 року. Неготовність військова погіршувалася неготовністю економічною: на початок 1939 року експорт свинцю, міді, каучуку нікелю і бокситів знаходився в діапазоні від 50 до 90%. Але особливо катастрофічно було з нафтою. Сама Німеччина нафту не виробляла, а імпортувала.

«Тому, якщо б Гітлер мав намір вже в 1939 році почати вторгнення в Польщу, йому слід було б в першу чергу подбати про "абсолютну лояльність" Угорщини та Румунії. Особливо останньої. Але Румунія була повністю в орбіті Британії та Франції. Тому будь-яке військове вирішення конфлікту з Польщею неминуче ускладнювало експорт нафти з Плоєшті. Розуміючи все це, Гітлер намагався вирішити "відкладені проблеми" німецько-польських відносин виключно мирним шляхом», - заявив Бізяєв.

Нагадаємо, Іллєнко заявив, що Путін і вся російська верхівка неймовірно прорахувалися щодо якраз півдня і сходу України

Як раніше повідомляв Знай.ua, Бізяєв заявив, що СРСР спільно з армією Чехословаччини могли поодинці змусити Гітлера заткнутися.