У програмі «Що далі?» з Вікторією Панченко на каналі «Знай24» політолог Руслан Бортник назвав спецпредставника Сполучених Штатів щодо питань Донбасу вимірювальним приладом дипломатії, що буде визначати градус конфлікту та напрямок його розвитку, але й додав, що його особа поки невідома.

На цей момент достеменно не відомо, кого призначать як представника Сполучених Штатів щодо питання Донбасу, але імен, зазначає експерт, називають багато.

«Ми розуміємо, що все одно будь-які домовленості підписувати цей представник не зможе», - підкреслює він. Так само марні надії на його входження у Нормандський і Мінський формат, адже для цього представник повинен бути главою держави.

А відтак роль спецпредставника полягатиме в іншому. «Це такий собі, знаєте, вимірювальний дипломатичний прилад, який буде вимірювати температуру і хід конфлікту», - порівнює Бортник. Отже, спецпредставник здійснюватиме контроль над перемовинами, транслюватиме, звісно, інтереси Америки та сповіщатиме Байдена і весь його Офіс про всі зміни та події.

Водночас розв’язання проблеми, переконаний Бортник, цікавить далеко не всіх: зокрема Сполучені Штати радше би хотіли продовження конфлікту, адже це виснажує Росію. «Росія зацікавлена виграти в цьому конфлікті сьогодні», - додає він.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Політолог пояснює, чому Путіну так важливі Мінські угоди: щоб створити запобіжник у вигляді інтегрованих федеративних чи конфедеративних суб’єктів – Донецька та Луганська. В Україні в той же час влада опинилися у складній ситуації, коли суспільство у своїх думках розділилося і вимагає всього та одночасно. «Хтось хоче мир через заморожування конфлікту, хтось хоче мир через перемогу у війні, а хтось хоче мир через Мінські угоди», - зазначає він.

Нагадуємо, Руслан Бортник пояснив, чому переговори про мир неефективні.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, яка роль може бути у США в перемовинах по Донбасу.