Є підприємство, яке заробило якийсь прибуток, але від цього прибутку, отриманого підприємством, ще ніхто не став багатшим. А стануть багатшими, коли цей прибуток буде розподілений, виведений з підприємства і будуть заплачені податки. Про це розповів український підприємець, письменник і громадський діяч Павло Себастьянович у програмі Олексія Толкачова «БДСМ» на YouTube.

«Але сам прибуток по ідеї не повинен обкладатися ніякими податками, тому що це просто якесь підприємство показало, що воно більш ефективне, ніж інші. Воно продає таке, що потрібно і зрозуміло, що ці отримані гроші ідеально було б інвестувати знову, створити нові робочі місця, докупити обладнання, збільшити оборотний капітал, масштабуватися. І тільки якщо власники захочуть вивести гроші з підприємства, зменшити зростання, тоді вони повинні заплатити податки. В цьому і полягає ідея податку на виведений капітал», - розповів підприємець.

Себастьянович сказав, що поки гроші знаходяться в економіці, перераховуються між підприємствами, закуповується нове обладнання, створюються нові робочі місця, варто взагалі ніяк не обкладати цей процес і ніяк його не гальмувати. А ось якщо власники вирішили вивести гроші з бізнесу, тоді вони повинні і заплатити податки.

«У цьому і полягає ідея, тобто швидко зростаючий бізнес стимулюється, щоб він продовжував зростати. Але у нас в економіці багато підприємств навчилися жити так, щоб обходити податок на прибуток, вони його не платять. Підприємства не показують прибуток і завжди знаходяться в збитку. На сьогоднішній день сума цих збитків становить півтора трильйона гривень», - підкреслив підприємець.

Себастьянович розповів, що всі ці підприємства працюють прекрасно, виплачують зарплати, дивіденди, тобто за документами їм погано, а насправді вони чудово живуть. І саме ці люди є бенефіціарами того, щоб це все тривало. Тому що чисто економічно для них збиток - це актив. Якщо допустимо їх оштрафують, донарахують якісь податки, вони просто скоротять цей збиток, перезалікують і не треба доплачувати податок на прибуток.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

«Особливо це цікаво тим, хто грається з трансфертним ціноутворенням, ті хто займається імпортом-експортом, завищує-занижує ціну. Тому що, якщо їх податкова на цьому ловить, вони зазвичай донараховують податок на прибуток. І ось вони зі збитків можуть цей податок на прибуток спокійно компенсувати», - резюмував підприємець.

Нагадуємо, Знай.ua повідомляв зі слів Себастьяновича, що в Україні вкоренилися міфи, з якими потрібно розпрощатися.

Також раніше Себастьянович заявив, що український держапарат треба реформувати.