Футуролог Олексій Толкачов у своєму блозі «Толчок» розповів, що протягом цілих століть Україна «хвора» комплексом неповноцінності, і ми завжди намагалися заручитися підтримкою сильного союзника. Через це українці не могли приймати дійсно самостійні рішення, що стосуються розвитку країни.

«Зараз мало що змінилося. Ми шукаємо підтримки у сильних світу цього. Ще недавно клялися у вічній дружбі Кремлю і випрошували гроші. Зараз - підлещуємося перед Брюсселем і клянчимо кредити в МВФ. Наша українська політика прямо залежить від того, що скажуть в Парижі і Берліні, чи надасть допомогу Вашингтон. Ми намагаємося наслідувати європейські стандарти без розуміння їх суті. Ми погоджуємося з вказівками з-за кордону, навіть якщо вони не відповідають нашим інтересам», - заявив Толкачов.

Як ще один приклад футуролог наводить те, що на багатьох українських державних установах можна побачити прапор Євросоюзу. Він зазначив, що не має нічого проти євроінтеграції, але вважає, що це повинно насторожувати, адже Україна - незалежна і самостійна держава, Європейський Союз - це квазідержавне політичне і економічне об'єднання зі своїми столицями, валютою, прапором і символікою.

«Україна до Європейського Союзу не має на сьогодні ніякого прямого стосунку. Так чомусь ж ми вішаємо поруч зі своїм прапором прапор ЄС, який до нас ніякого відношення не має? А я вам відповім - приблизно з тієї ж причини, по якій пацани в селі на свій старий велосипед прикручують значок від Мерседеса. Будь моя воля, я б спочатку домігся вступу України в Євросоюз, а потім гордо підняв би в Києві прапор Євросоюзу. І ще одна поправка. Будь моя воля, то не Україна просилася б в ЄС, а Брюссель запрошував би Україну», - заявив Толкачов.

Він зазначив, що говорить про комплекс неповноцінності, не для того, щоб кого-небудь засмутити або образити. Але для того, щоб громадяни, політики, громадські діячі почали його відстежувати і від нього позбавлятися.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

«Якщо ви берете український продукт, але сумніваєтеся в його якості, віддаючи перевагу іноземному - задумайтеся, чому так? Іноземне не означає краще. Своє не означає погане», - каже Толкачов.

Раніше Знай.ua повідомляв, що Толкачов пояснив, чому РФ невигідно починати повномасштабну війну.

Він також заявив, що для психічно незрілих людей манія величі є заколисування, добротою.