Проблема ціни на газ продовжує залишатися в нашій країні актуальною ось вже який рік. Майже всі згодні, що цю ціну потрібно знижувати - але як?

Свою думку у програмі «Що далі?» на каналі «Знай 24» висловлює економіст, експерт інституту Growford, радник Комітету з питань економічного розвитку Віктор Скаршевський.

«Звідки взялася така ціна на газ, потрібно запитати у «Нафтогазу». Він є монополістом, він володіє ресурсом «Укргазвидобування». Прямого доступу до цього ресурсу, минаючи «Нафтогаз», немає ні у кого. «Нафтогаз» купує газ у «Укргазвидобування» за дві гривні вісімдесят копійок за кубометр. Це не собівартість, а ціна, в яку вже закладена й інвестиційна, і інші складові. А далі «Нафтогаз», як в ньому говорили, «зі знижкою», продає цей газ українцям по вісім гривень», - розповідає економіст.

За його словами, причина такого стану справ - монополія «Нафтогазу». Отримати газ від інших постачальників неможливо.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

«Як знизити ціну на газ для населення таким чином, щоб ніхто не постраждав? Потрібно перенаправити ці чотирнадцять мільярдів кубометрів на потреби населення - а воно споживає трохи понад тринадцять мільярдів кубометрів. Тобто цього ресурсу повністю вистачає, щоб забезпечити українців газом. Якщо врахувати транспортування та інші фактори, то ціна на газ для населення без посередництва «Нафтогазу» складе від чотирьох до чотирьох з половиною гривень за кубометр», - вважає Віктор Скаршевський.

Раніше, як повідомляє Знай.ua, він назвав вражаючий розмір боргу українців за газ.

Крім того, Скаршевський передбачив подальше зростання комунальних тарифів.