Впродовж усієї історії стосунки турків із вірменами були напруженими. Цей конфлікт триває й сьогодні: вірмени говорять, що стали жертвою геноциду, а турки – заперечують це. Водночас вони скидають все на результати Першої світової війни, у яких, як вважають, винна Вірменія.

У програмі «Романенко. Бесіди» Ілія Куса, експерт Українського інституту майбутнього, назвав причини геноциду вірменського народу з боку Туреччини.

Про події грудня 1914 року нагадав ведучий програми. Тоді російські війська сильно вдарили по османах, останні були на межі повного краху. Романенко розповідає, що в Османської імперії залишилися голі фланги, а росіяни дійшли до Ерзеруму.

Ця ситуація поступово нагніталася. Куса додає, що Таалат-Паша дійсно був переконаний у змові вірмен та їхній провині у всьому. «Османське керівництво, особливо яке приймало рішення, виявилося у пастці власної істерії, яку вони ж і розігнали», - вважає він. Водночас сама Туреччина тоді мала страх втратити свої землі за результатами війни.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

А відтак у всіх своїх невдачах, каже експерт, вони винними зробили вірмен. Як наслідок – вбивства у великих масштабах, геноцид. «Це призвело до трагедії, яку з тих пір вірмени піднімають на міжнародному рівні, в тому числі завдяки своїм діаспорам», - підсумовує Куса.

Нагадуємо, Чаплига повідав сагу про непотрібних і втрачених людей.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що адміністрація Джо Байдена фактично штовхнула Китай в обійми Росії.