Договір про спільне використанні Азовського моря, укладений між Україною та Росією 2003 року, порушено: 24 квітня РФ вирішила закрити Керченську протоку для державних військових та іноземних кораблів.

Якими будуть наслідки цього рішення та як надалі розвиватиметься військовий флот, припустив Дмитро Снєгирьов, військовий експерт, політолог і голова ГІ «Права справа», у своїй програмі «Політика навиворіт».

Передусім експерт нагадує умови міждержавного договору, що Україна уклала з Великобританією. Зокрема, Британія надає фінансування сумою в 1,2 мільярди фунтів на побудову військово-морської бази сучасного зразка. «Згідно з цією програмою будуть побудовані дві військово-морські бази: одна - у Бердянську, інша - в Очакові», - зазначає він.

Водночас Великобританія, за словами Снєгирьова, може надати Україні і більшу допомогу: це стосується будівництва військових суден для українського військово-морського флоту. Так, будівництвом верфей займуться британські спеціалісти. «Цього сценарію Росія не може допустити, тому вона пішла на превентивні заходи у моменті зриву цих домовленостей», - пояснює він.

«Наразі у США проходять випробування катерів системи “Island”, які мають бути передані у склад ВМФ України і охороняти вільне судноплавство у акваторії Азовського моря», - повідомляє експерт. Водночас у цій ситуації Росія всіма способами і засобами старається унеможливити розширення присутності українського флоту в Азовському морі.

Популярні новини зараз
За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Якщо поглянути на ситуацію з економічного боку, то відбувається блокування росіянами роботи українських портів, зокрема у Бердянську та Маріуполі. Щодо останнього, підкреслює Снєгирьов, то в Маріуполі також працюють металургійні комбінати, надходження з яких становлять вагому частину держбюджету. Тому порушується логістичне питання: як забезпечувати вивіз продукції.

Нагадуємо, Снєгирьов розповів, чи слід цього літа чекати загострення на фронті.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Снєгирьов вважає Мінські угоди необов’язковими до виконання рекомендаціями.