Журналістка Катерина Котенкова у програмі «Суть подій» для каналу Знай.ua розповіла, в чому полягатиме нова пенсійна реформа і чому вона не викликає довіри.

«Як не крути, цю пенсійну систему від краху вже не врятувати. Або держава буде все далі нарощувати вливання в Пенсійний фонд з державного бюджету, який і так тріщить по швах, або вже через кілька років всі пенсіонери отримуватимуть лише мінімальну пенсію. Що ж стосується накопичувальних пенсій, то людям, яким зараз за 50, на другу пенсію розраховувати не варто. А більшість молодих людей поки не готові платити додаткові внески», - розповіла Котенкова.

Вона заявила, що українцям приховано підвищують пенсійний вік, згадуючи пенсійну реформу 2011 року, коли пенсійний вік жінок підвищили до 60 років, а чоловіків-чиновників до 62 років. Також журналістка нагадала реформу 2017 року, коли ввели підвищення обов'язкового страхового стажу до 35 років, щоб вийти на пенсію. Фактично, це приховане підвищення пенсійного віку і на якийсь час це відкладало неминуче.

«Що хоче зробити влада? Солідарна пенсійна система залишається, а накопичувальна система буде впроваджуватися паралельно. Тобто ви будете отримувати звичайну пенсію, як сьогодні і плюс, вам будуть виплачувати частину з того, що ви накопичили. 2% від податку, який ви платите з зарплати, піде на вашу пенсію. Також 2% від Єдиного соціального внеску, який платить ваш роботодавець, підуть в ваш накопичувальний фонд. А коли виходите на пенсію, вибираєте: або забрати гроші відразу, або розтягнути отримання виплат на 10 років», - пояснила Котенкова.

При цьому журналістка зазначила, що довіри до пенсійних фондів немає. Вона задається питанням, чому не зробити єдиний державний фонд пенсійних накопичень, який буде повністю гарантований державою. У приклад вона наводить Ощадбанк: в ньому держава повністю гарантує збереження грошей, незалежно від суми вкладу. І вкладати пенсійні накопичення можна в облігації держпозики і реалізацію державних проектів, наприклад, в будівництво житла або в модернізацію держпідприємств.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

«Нехай гроші українських пенсіонерів працюють на економіку і приносять прибуток. Але ні, так не хочуть. Хочуть якісь незрозумілі пенсійні фонди. І зрозуміло, що люди їм не довіряють. Та й чи вистачить 4% накопичень? При такому рівні накопичень, не більше 5% учасників системи зможуть розраховувати на накопичувальну пенсію вище прожиткового мінімуму, а коефіцієнт заміщення-відношення накопичувальної пенсії до зарплати не перевищить 12% навіть для наймолодших українців, які будуть збирати 40 років», - каже Котенкова.

За її словами, якщо заощаджувати, то заощаджувати більше, але це неможливо, тому що при середній зарплаті 12 тис. грн це практично неможливо: більшість українців просто не можуть собі дозволити багато відкладати - їм не вистачає на життя тут і зараз.

«Кращий вихід з усієї цієї ситуації - це заощаджувати самостійно. Поки влада не знайде вирішення цієї глобальної пенсійної проблеми. Але поки за останні роки ніхто не зміг провести справжньої пенсійної реформи», - заявила Котенкова.

Нагадаємо, Знай.ua повідомляв, що Бондаренко розповів, чому виник тарифний Майдан.

Раніше Скаршевський заявив, що борг населення за газ становить понад 1 млрд доларів.