Якщо ти хочеш бути воїном і перемагати – треба тренуватись і чітко розуміти: скільки, кого і яким чином тренувати заради перемоги. На жаль, в української влади такого уявлення немає. Про це в ефірі програми «Конституційна кухня» правника, голови правління Центру конституційного моделювання Геннадія Друзенка заявив генерал Збройних сил України Сергій Кривонос.

Він зазначає: «Якби ми провели навчання, тренування, перевірку спроможності органів державної влади, в тому числі по реакції з будь-яких ситуацій, які ми поставили в завдання, - уже навіть голови районних адміністрацій, об’єднаних територіальних громад, областей розуміли б, що їм робити».

Бо насправді величезна кількість людей на місцях займаються питаннями територіальної оборони самостійно, не очікуючи підтримки держави. Влада ж залишилась осторонь цього важливого процесу і проявила безпомічність.

«Пішов спротив влади, що цього не треба робити, що ми тут самі розберемося. Такі ж патріоти, волонтери, в тому числі колишній військові, приходили, питали: «Що робити? Давайте щось робити!». Їм казали: «Так у нас немає ніяких вказівок згори, і в нас немає ніяких законодавчих актів, що ми мусимо робити», - пояснює Кривонос.

Це приводило в ступор частину суспільства і призводило до падіння рівня довіри до влади, і це була перша помилка, зазначає експерт. Друга помилка – думати, що закордон нам допоможе, як казав Остап Бендер.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

«Наші закордонні партнери на рівні Сполучених Штатів, Великобританії, Канади готові допомогти. Але треба чітко розуміти, що ніякої допомоги людськими ресурсами у вигляді військ не буде. Тренувальні місії й так у нас є в достатній кількості – аби ми встигали засвоювати те, що вони дають», - розмірковує генерал.

Що стосується матеріально-технічної допомоги, то й тут ресурси також не необмежені.

«Ми не в касі, і у нас та наших партнерів немає чарівної палички, аби надати те, що нам потрібно. Тому що це треба або закупити, або, якщо воно є, - провести певні процедури, аби завезти й вивезти. А якщо нема – треба виділити кошти, провести тендери, виробити, закупити, і тільки після цього ми отримаємо», - каже генерал.

Нагадаємо, територіальна оборона повинна була бути створена на початок 2000 років, - Кривонос.

Раніше Кривонос заявляв Знай.ua, що За 24 роки незалежності в українській армії було вбито касту офіцерів, які спроможні самостійно приймати рішення.