Політолог Максим Ялі у власній програмі «Контрольний удар» розповів про деталі підриву військових складів в Чехії російськими спецслужбами. Чехія відреагувала висилкою російських дипломатів. На думку політолога, Чехії вдалося нанести удар по російським спецслужбам всередині ЄС.

«У чеських ЗМІ розгорівся скандал, пов'язаний з підривом в 2014 році військових складів з амуніцією, яка призначалася для України. Марія Захарова, виступаючи на брифінгу, назвала американців головними дійовими особами. Я почитав всю аналітику, проаналізував і погодився – так, за цим шпигунським скандалом дійсно стояли США», - зазначив Ялі.

Політолог нагадав, що минулої суботи прем'єр-міністр Чехії виступив з гучною заявою, що вони знайшли винних у підриві, і це Баширов та Петров, вони ж Мишкін і Чепіга. Навіть були продемонстровані паспорта, з якими вони в'їжджали.

«Чому я вважаю, що американці стоять за цим? Тому що 7 років про це мовчали і тут «бабах», особливо на тлі цієї ескалації. Пішла висилка дипломатів з російського посольства – 18 осіб, яких чеські спецслужби вважають працівниками російських спецслужб», - підкреслив Ялі.

За словами експерта, чеські спецслужби вважають російське посольство в Празі однією з головних штаб-квартир спецслужб Росії у всьому Євросоюзі, і з 136 акредитованих дипломатів половина є розвідниками.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

«Це був серйозний удар по російським спецслужбам. Росія такою гнівною реакцією, яка послідувала після цього (вони вислали 20 дипломатів), фактично знекровила чеське посольство в РФ, де залишилися лічені одиниці дипломатів», - зазначив Ялі.

Нагадаємо, Знай.ua публікував версію Ялі, чому Байден не дзвонить Зеленському.

Раніше для Знай.ua Ялі розповів про події на світовому дипломатичному фронті.