Філософ, політолог Андрій Єрмолаєв у програмі Руслана Бізяєва «Культ особистості» розповів, хто замінить українських олігархів.

«Система олігархічного правління була близько двох десятиліть для нас зрозуміла, знайома, правила були відомі, прізвища були відомі, політичні проекти, які реалізовували інтереси і волю цієї олігархічної корпорації. Але зараз ми маємо якісно нову ситуацію. Вона пов'язана з тим, що дійсно в ході міжвидової боротьби і тих революційних хвиль, які ми пережили, змінився і якісний склад, і змінилися механізми формування тих, хто отримує державу в управління. Це не тільки партійні списки з менеджментом, які часто перебувають на зарплаті, але це ще і новий баланс інтересів між ослаблою – на сьогодні це вже в такому напіврозбитому стані – старою олігархічною групою і новою групою впливу – більш складно влаштованою, пов'язаною з економікою та інтересами регіонів», - говорить експерт.

За його словами, каталізатором цього процесу стала децентралізація. І скоро з'явиться ще один каталізатор – це земельна реформа.

«У міру зміни економічної карти країни, старі групи, які забезпечували високий ступінь централізації, впливали на державну владу, були замовником на державну політику, розпорядники державними механізмами... Приходять мережеві групи, де бродіння ще триває, де ще склад нестійкий... У міру того, як посилюються позиції місцевої влади – ОТГ, нових районів, які тільки-тільки з'явилися, рівень міста, малого міста, обласного центру – формується і нова політична номенклатура – це номенклатура регіонів», - сказав Єрмолаєв.

Він зазначив, що зараз для цієї місцевої номенклатури визначальною є їх прив'язка кумівська і особиста до регіональних кланів.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

«Горизонт інтересів тепер пов'язаний вже не стільки з потраплянням до Києва... А горизонт їх пов'язаний з рівнем, як правило, регіону області. Ну і сфера інтересів тепер локалізована до рівня своєї території – від малої ОТГ до регіону. Ці групи стають все більш впливовими. Плюс до всього вони стають все більш фінансово спроможними. Тому що на відміну від старих зневоднених олігархічних груп, які все більше втрачають, у яких все менше вільних коштів для політичних інвестицій, все менше кадрових можливостей, у місцевих груп з'являється можливість оперативного політичного інвестування... Але і в міру вичерпання авторитету, можливостей, компетенції центру, регіональні еліти стають все більш впливовими і на рівні пересічного виборця», - стверджує політолог.

Єрмолаєв підкреслює, що ці еліти є «містячковими», не національними.

«Ми бачимо, що вже є приклади того, як цілими сім'ями йдуть в похід до місцевих органів влади. Брати, діти... У нас формується родова місцева еліта, я її називаю «новою українською шляхтою», - резюмував філософ.

Раніше Знай.uа повідомляв, що Бізяєв розповів про концепцію РФ «Велика Євразія» та місце Донбасу в ній.

Також Знай.uа повідомляв, що Снєгирьов пояснив, навіщо Франції потрібен Нормандський формат.