У програмі «Що далі?» на каналі «Знай24» футуролог Олексій Толкачов розповів, чи змінює українська влада історію, зокрема у шкільній програмі.

Передусім експерт зазначає, що схильність викривлювати історію має чи не кожна влада. У цьому контексті він згадує відомий афоризм: «Історик може те, чого не може Бог, - він може змінити минуле». Принагідно Толкачов також згадує Джорджа Орвелла, у художньому світі якого влада регулярно підправляла історію на свій розсуд.

Найбільша проблема же полягає в тому, що мотивація та програма дій сучасних українців лежить у минулому. «Аналізувати історію важливо, і в Україні процес аналізу Другої Світової війни вже пішов», - каже футуролог. Він навіть відзначає певні успіхи: війна почалася у 1939 році і це почали розуміти. Війська Сталіна і Гітлера же провели парад у Польщі спільно. Ця подія, вважає експерт, надламала свідомість людей, з іншого боку - це не привід для скасування 9 травня як святкового дня.

«Якщо розбирати абсолютно будь-яку історичну подію, то можна поставити під сумнів подвиг героїв», - звертає увагу Толкачов. Як приклад він бере Революцію гідності, яка дала початок війні. Тим не менш, це, на думку футуролога, не нівелює заслуг героїв Небесної Сотні.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу
Показати ще

Нагадуємо, Толкачов заявив, що в Україні більше свободи, ніж в Європі.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Толкачов дав психологічну характеристику українців.