Україні необхідно позбутися синдрому жертви. Так у своєму блозі «Толчок» заявив футуролог Олексій Толкачов та розповів, в чому проявляється ця психологічна характеристика українців.

«Історичний образ українського народу - це переважно образ жертви. Споконвіку ми - жертви татар, ляхів, москалів, жидів, більшовиків, зрадників, підступних ворогів, обставин, змов і, нарешті, важкої долі нещасної. Цими ідеями просякнута практично вся творчість народу, що живе на найбагатшій землі в Європі», - каже Толкачов.

Футуролог заявив, що ми культивуємо історичні образи, тішимося несправедливістю, пам'ятаємо трагедії, оплакуємо загиблих. Саме схильністю українців до трагічної жертовності, на думку Толкачова, пояснюється така популярність творчості Тараса Шевченка: він став рупором національного болю, символом національного страждання.

«Або інший приклад. Йде 7-й рік війни з Росією. Але де ж ті герої, хто здобув перемоги на фронті або вчинив подвиги? Що, подвигів не було? Неправда. Були! Але нам не потрібні успіхи, таких героїв не пам'ятаємо. Ми знаємо імена тільки тих, хто в полоні, хто страждає, хто за гратами томиться», - зазначив Толкачов.

Саме через це, на його думку, вся країна співчувала Надії Савченко, Олегу Сенцову, а зараз на прапори вже піднімають ув’язненого Стерненка. А надривно мінорна манера пісень Святослава Вакарчука стала запорукою популярності групи «Океан Ельзи», вважає футуролог.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

«Справа в тому, що національне страждання стало культом, самоціллю. Українцям не потрібні успіх і перемога, не потрібні герої, адже що з ними далі робити? Потрібні страждальці. Потрібні трагедії і сльози. Адже значно легше програти, а потім скаржитися», - заявив Толкачов.

Він зазначив, що саме комплексом жертви обумовлена ​​вражаюча терплячість українського народу. При цьому, Толкачов вважає, що тут нема чим пишатися, адже терплячість - це повільне принесення себе в жертву.

Раніше Толкачов заявив, що нерозумно сподіватися, що зміниться наше життя, якщо самі ми не бажаємо змінюватися.

Нагадаємо, Знай.ua повідомляв, що Мельник заявив, що нам треба вийти в позицію громадянина.