Політолог Олексій Толкачов в ефірі своєї програми «Толчок» розповів про головну проблему українців, яка не дозволила нам за 30 років незалежності поліпшити якість життя і створити процвітаючу Україну.

«Щоб побудувати процвітаючу Україну майбутнього нам потрібні не реформатори, а психотерапевти. Реальність є відображенням нашої колективного свідомості», - заявив Толкачов.

Він нагадав усім відоме правило, що якщо хочеш змінити своє життя, спочатку потрібно змінити самого себе, і зазначив, що воно справедливо не тільки для особистого життя, але і для великих колективів і навіть цілих народів. Політолог упевнений, що корінь багатьох проблем як людини, так і цілої країни лежить в області психології, тому дивно, що до сих пір колективній психології приділяється недостатньо уваги.

«Ось уже 30 років ми намагаємося і сподіваємося на зміни в Україні. Ми випробували різних політиків, різні реформи, різні податки, різні ідеї, але навряд чи ми досягли бажаного результату. Життя в Україні для багатьох все таке ж нестерпне. Люди тікають з країни. Хіба не безглуздо сподіватися, що зміниться наше життя, якщо самі ми не бажаємо змінюватися?», - каже Толкачов.

На його думку, потрібна мрія народу, щоб задати вектор, надати прискорення розвитку країни, але однієї лише мрії мало. Ми ще й самі повинні бути готові до успіху, до активної дії. Якщо ми не докладаємо зусиль до досягнення мрії, то під лежачий камінь вода текти не буде. Політолог привів у приклад США, у яких не вийшло побудувати демократичне суспільство в Іраку, Афганістані, Лівії, навіть незважаючи на військовий контроль над цими країнами. Ніякі інвестиції і технології не дозволили прищепити цим країнам елементи західної демократії, і справа зовсім не в дорогах, грошах або законах - справа в рівні свідомості людей.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Астролог побачив у травні "лихо" для України Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

«Повертаючись до України. Особливо обдаровані реформатори часто пропонують не винаходити велосипед, а просто скопіювати закони у розвинених країн, адже у них працює. У них - так, а у нас - ні. У нас воно буде перекручено і використано на шкоду країні. Звернуся до аналогії: візьмемо комп'ютери. Вам очевидно, що для досконалого «софту» і програмного забезпечення необхідно ще і круте залізо, потужна техніка з високими показниками продуктивності. Ну не зможете ви запустити нову гру на застарілому слабкому комп'ютері», - каже Толкачов.

Політолог зазначив, що справедлива і зворотна залежність: якщо на сучасному комп'ютері запустити стару програму, результати дуже розчарують. За його словами, Україна - європейська країна, але цього не достатньо, щоб копіювати сюди закони і правила з інших європейських країн.

«Наше суспільство просто не потягне таке програмне забезпечення. Проблема в колективній «прошивці», в колективному психологічному портреті українського соціуму», - заявив Толкачов.

Нагадаємо, Толкачов заявив, що Україні необхідна своя мрія для просування країни.

Як раніше повідомляв Знай.ua, Доній вважає, що громадяни повинні навчитися правильно вибирати владу і мислити критично.