В ефірі програми «Конституційна кухня» Геннадія Друзенка засновник успішної школи із розвитку активного мислення Андрій Мельник розповів, як змінити систему, в якій держава годується бізнесом, а не є справедливим регулятором підприємництва.

На його думку, корінь цієї проблеми лежить глибше, ніж може здаватися на перший погляд: у свідомості та мисленні українців.

«Я не зустрічав в Україні документ, який би говорив про Україну і про більшість компаній за межами 2030 року. Чи є у нас хоч один документ, який говорить, що є Україна в 2040, 2050? Я такого не зустрічав, але навіть, якщо він є, чи хтось його серйозно сприймає? Чи це не грантове «пожирання» коштів? Перше запитання – чи мислимо ми Україну в своїй свідомості як країну майбутнього за межами 10 років», - заявляє Мельник.

Він вважає, що така ситуація – це приклад того, що самі українці не мають візії довгострокового розвитку України. Що стосується бізнесу, він зазначає, що відсутність такої візії означає, що, наприклад, будуть просто безсистемно будуватися будинки, адже виживати бізнесам потрібно. При цьому, якщо ми заходимо в щось змістовне і хочемо жити в республіці, нам треба її створити.

«Для того, щоб нам її створити, на мій погляд, є три точки. Перша точка – це зрозуміти, що ми в більшості своїй жителі, споживачі, які використовують країну. Ми вже використали все, здається, ще трошки - і ляже все. Нам треба вийти в позицію громадянина, містянина», - вважає Мельник.

Популярні новини зараз
За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Експерт пояснює, що це має бути зміна свідомості і мислення. Наступним кроком він зазначає становлення людей, які можуть взяти на себе відповідальність – це вихід в позицію еліти. Саме ці кроки, на його думку, українцям необхідно здійснити у суспільстві.

«Завжди йде розмова про зміну систем, які існують. Для того, щоб це відбулося, я собі ще ставлю задачу, що треба створювати системи поряд з тими, що існують», - заявив Мельник.

Нагадаємо, Толкачов заявив, що Україні необхідна своя мрія для просування країни.

Як раніше повідомляв Знай.ua, Доній вважає, що громадяни мають навчитися правильно обирати владу і мислити критично.