Політик Ігор Смешко у програмі Геннадія Друзенка «Конституційна кухня» назвав 3 ключові закони, що забезпечать роботу демократичної системи у сучасному світі.

Передусім для розбудови справжньої демократії необхідна, вважає політик, достатня кількость середнього класу з обов’язковим розумінням політичної культури в принципі. «Має бути 50% середнього класу виборця, який голосує і розуміє, що це не тільки щастя голосувати і обирати, це відповідальність за якість того, кого ти обираєш», - пояснює він.

Інше питання – що таке середній клас. Смешко звертає увагу, що демократія зараховує до нього доволі широкий спектр людей: це і середні та дрібні власники, і лікарі із вчителями з високими зарплатами, і кваліфіковані робітники, і військові, і держслужбовці, і пенсіонери.

Він пояснює, що це ті категорії населення, які свій вибір роблять свідомо та вдумливо з огляду на те, що у разі помилки вони багато втратять. Окрім цього, цей клас повинен розуміти принцип розподілу влади на три гілки та специфіку роботи кожної з них.

«Виконавча гілка влади – це будь-яких людей ти з хоч з Марса привези, а два найбільших наркотики - це влада і гроші - і, якщо ти обираєш когось до влади і у тебе нема системи контролю над ним, - забудь», - зазначає Смешко. Він попереджає, що влада може змінити будь-кого, а для цього існує контроль з боку законодавчої гілки влади. Вона і видає закони, і контролює їхнє виконання.

Популярні новини зараз
В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Говорячи про останню, судову гілку влади, політик акцентує на її незалежності. «Якщо тільки є спроба інших гілок влади контролювати судову – це державний злочин», - каже він.

І, нарешті, третій закон демократії – це максимальна передача функцій та повноважень містам. Смешко пояснює, що губернатори і місцева влада самі мають розуміти, що краще для їхньої внутрішньої політики. У цьому контексті він припускає навіть вшанування окремих героїв у певних регіонах зі своїми традиціями.

Нагадуємо, Смешко розповів, чи дійсно допоможе Україні НАТО.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Єрмолаєв оцінив шанси України успішно провести політику примирення.