У програмі «Суть подій» для каналу Знай.ua колишній міністр соціальної політики України Андрій Рева пояснив, чому виникає дефіцит Пенсійного фонду і розповів, чи є наразі критичними суми дефіциту.

«Через провали в плануванні дохідної і видаткової частини Пенсійного фонду, наприклад Пенсійний фонд планує, що у нього будуть тільки доходи, а потім Верховна Рада на два місяці всіх звільняє від сплати ЄСВ або беруть і приймають рішення виплатити додаткові 1000 грн певним категоріям людей - це додаткові витрати, а тут недонадходження певних сум. Тому виникає додаткова відстуність коштів навіть понадпланово», - пояснює Рева.

За словами ексміністра, в таких випадках уряд дає команду Державному казначейству дофінансувати нестачу, тому виходить подвійний дефіцит, який фінансується за рахунок коштів Держказначейства. Таким чином за минулий рік до 38-39 млрд потрібно додати ще 13 млрд, які не повернули Держказначейству. А це абсолютно інше джерело фінансування.

«Тобто 39 і 13 – 52 млрд гривень - можемо назвати цю цифру як реальний дефіцит коштів пенсійного фонду станом на 1 січня 2021 року», - заявив Рева.

Він зазначив, що порівняно з загальною сумою надходжень і видатків - це приблизно 10% на сьогодні. За словами Реви, ця сума не є критичною чи катастрофічною, але про причини виникнення такого дефіциту можна говорити, щоб зрозуміти, в чому є причини такого становища.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Раніше Котенкова заявила, що цю пенсійну систему від краху вже не врятувати.

Раніше Знай.ua повідомляв, коли і на скільки українцям підвищать пенсії.