Чи можна зрозуміти, чому країни та народи діють саме так, а не інакше? І чи допоможе це розуміння робити прогнози? Питання у програмі «Що далі?» на каналі «Знай 24» розглядає футуролог Олексій Толкачов.

«У всьому є необхідним розвиток свідомості. Ще Айзек Азімов писав про «психоісторію». Якщо ми будемо підходити до народів з психотерапевтичними засобами, то зможемо зрозуміти дуже багато. Наприклад, німці розв'язали Другу Світову війну тому, що вони, з їх прагненням величі, були вкрай принижені після Першої. Так і для росіян єдиний спосіб компенсувати комплекс неповноцінності - самостверджуватися у своїй величі», - вважає гість програми.

На його думку, це означає, що вони не можуть відпустити Україну - як психічно ущербний чоловік не може відпустити дружину до іншого чоловіка, і швидше вб'є її.

«Я вважаю, що, якби Україна ще у 2014 році заявила, що це війна, росіяни б усвідомили: чорт візьми, до чого ми докотилися? Ми що, з Україною воюємо, з нашими братами?! Може бути, тоді б вони задумалися і зменшили свій імперський запал. Тоді б вони почали будувати дороги, а не атомні підводні човни. Психічне дозрівання народу починається з пізнання себе у всій різноманітності. Потрібно усвідомити всю свою історію у всіх її відтінках. Це дуже складно, але українці просунулися цим шляхом набагато далі, ніж росіяни», - говорить Олексій Толкачов.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Раніше, як повідомляє Знай.ua, він висловив думку, що в Україні більше свободи, ніж в Європі.

Також Толкачов заявляв, що в Україні національне страждання стало культом.