Наразі існує 3 рівня пенсійних накопичень. Кожна людина може сама обрати найзручніший для неї рівень або взагалі відмовитись від пенсії. Ексміністр соціальної політики Андрій Рева у програмі «Суть событий» на каналі Знай.ua розповів, як працює пенсійна система в Україні.

«Нинішній закон про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування почав діяти з 1 січня 2004 року. Протягом 17 років його існування він корегувався декілька разів, і ці корегування можна сміливо називати реформуваннями. Тобто є базові речі, які були кореговані у процесі нашого життя, щоб удосконалити деякі моменти, які не відповідали вимогам часу», - зазначив Рева.

За словами ексміністра, цей базовий закон передбачав, що пенсійна система складатиметься з 3 елементів. Перший рівень – це солідарна система (ми працюємо, отримуємо зарплатню, з якої ми відраховуємо певний процент у ЄСВ і з цих коштів сплачується пенсія іншим людям).

«Солідарність поколінь: звідси і назва – «солідарний рівень»: ми працюємо, утримуємо наших батьків, ми вийдемо на пенсію – наші діти будуть утримувати нас. Позиція номер два – обов’язкова накопичувальна система: ми працюємо і частина заробітної плати, не залежно від нашого бажання, вилучається, направляється у недержавний пенсійний фонд, який потім ці кошти вкладає у акції підприємства, отримує інвестиційний прибуток, і коли ви виходите на пенсію до цієї пенсії вам додається пенсія з другого рівня», - розповів Рева.

Третій рівень пенсійних накопичень, як розповів Рева, це коли людина працює на хорошій роботі, отримує велику зарплатню і у добровільному порядку, окрім грошей, що і так йдуть на пенсію від роботодавця, відкладає частину коштів на Пенсійний фонд.

Популярні новини зараз
Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію Клієнти Monobank залишаються без грошей: доступ до рахунку закривають без попередження Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати
Показати ще

Нагадаємо, Знай.ua публікував заяву Котенкової , що пенсійну систему від краху вже не врятувати.

Раніше для Знай.ua Козак розповів, як краще зберігати кошти.